Stephen Hawking: ‘Wetenschappelijke vooruitgang grootste dreiging voor mensheid’

Stephen Hawking © Belga
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De mensheid wordt bedreigd door een reeks gevaren die ze zelf heeft gecreëerd. Volgens de gerenommeerde Britse kosmoloog Stephen Hawking is de redding van de mens de kolonisatie van de ruimte.

Het menselijke ras staat voor een van de gevaarlijkste eeuwen ooit door de voortdurende vooruitgang in de wetenschap en technologie. Een kernoorlog, klimaatverandering en genetisch gemanipuleerde virussen,… het zijn slechts enkele scenario’s die het einde van de mens kunnen betekenen.

Dat zijn de woorden van de Britse professor en ALS-patiënt Stephen Hawking tijdens een lezing over zwarte gaten. ‘We zullen de vooruitgang niet stoppen, of terugdraaien, dus moeten we de gevaren erkennen en controleren’, klinkt het.

‘Hoewel de kans op een ramp op planeet Aarde enigszins laag is, wordt de kans steeds groter, en zal het bijna een zekerheid zijn in de komende duizend of tienduizend jaar’, voorspelt de 74-jarige Hawking. ‘Tegen die tijd zouden we ons moeten hebben verspreid in de ruimte en naar andere sterren. Een ramp hoeft dus niet meteen het einde van het menselijke ras te bekekenen.’

Gevaar van computers

‘Al zullen we minstens de komende honderd jaar nog geen zelfbedruipende kolonies in de ruimte kunnen vestigen. We moeten in deze periode daarom voorzichtig zijn’, voegt de astrofysicus er nog aan toe.

Eerder waarschuwde Hawking al voor de mogelijke risico’s van artificiële intelligentie die zo machtig wordt dat ze de uitroeiing van het menselijke ras tot gevolgzou kunnen hebben.

‘Computers kunnen hun snelheid en geheugencapaciteit elke achttien maanden verdubbelen. Bij de mens duurt het daarentegen zo’n achttien jaar vooraleer hij de vruchten kan plukken van de gentechnologie, die de complexiteit van ons DNA kan verhogen en het menselijk ras zo kan verbeteren. Het risico is bijgevolg dat computers intelligenter kunnen worden en de rol kunnen overnemen van de mens, die zich beperkt ziet door zijn trage biologische evolutie.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content