In een vroege kerstboodschap in de vorm van een open brief in de Britse krant The Guardian laat astrofysicus Stephen Hawking zijn licht schijnen over de stand van de wereld. De teneur van het stuk is zoals verwacht allesbehalve rooskleurig. Zo noemt Hawking de verkiezing van Donald Trump en de brexit 'het gevaarlijkste moment in de ontwikkeling van de mensheid'.

Op zoek naar Instagram nirvana

Hawking meent dat de meerderheid van de mensen zich in de steek gelaten voelt door de wereldleiders en de elite, waartoe hij zichzelf rekent. 'Iedereen lijkt het erover eens dat dit het moment was waarop de vergetenen hebben gesproken, ze vonden hun stem om het advies en de richtlijnen van de experts en de elite te verwerpen', schrijft de professor Fysica die begrip toont voor de angst van het volk voor de economische gevolgen van de globalisering en de technologische vooruitgang. De automatisering zal immers verder inhakken op het aantal jobs, net als de opkomst van de artificiële intelligentie. Dit zal op zijn beurt enkel en alleen maar de groeiende economische ongelijkheid in de wereld versterken. Een ongelijkheid die dankzij het internet en sociale media ook steeds zichtbaarder wordt. Op zoek naar het 'Instagram nirvana' gaan miljoenen migranten dan maar op zoek naar een beter leven.

Nu hebben we de technologie om de planeet waarop we leven te vernietigen, maar we hebben nog niet de mogelijkheid om eraan te ontsnappen.

Hawking gaat verder: 'Het meest verontrustende aspect van dit alles voor mij is dat op dit moment in de geschiedenis onze soort meer dan ooit moet samenwerken. We staan voor waanzinnige milieu-uitdagingen: klimaatverandering, voedselproductie, overbevolking, het uitsterven van andere diersoorten, epidemieën en de verzuring van de oceanen.'

'We hebben maar 1.000 jaar meer'

'Samen, herinneren ze ons dat we ons op het gevaarlijkste moment in de geschiedenis van de mensheid bevinden. Nu hebben we de technologie om de planeet waarop we leven te vernietigen, maar we hebben nog niet de mogelijkheid om eraan te ontsnappen. Misschien zullen we in enkele honderden jaren een kolonie hebben gesticht op andere sterren, maar op dit moment hebben we maar één planeet. We moeten samenwerken om haar te beschermen', zo waarschuwt Hawking die daarmee uithaalt naar het nationalisme en isolationisme van Trump en de brexit.

Hawking, die van zichzelf zegt een optimist te zijn, doet tot slot een oproep aan de elite in deze wereld. 'Elites, van Londen tot Harvard, van Cambridge tot Hollywood, moeten de lessen van het voorbije jaar leren.'

Recent voorspelde Hawking nog dat het toenemende aantal milieu-uitdagingen en het verdwijnen van de natuurlijke hulpbronnen betekenen dat de mensheid nog maar 1.000 jaar te leven heeft op aarde. Toch is hij hoopvol dat de mens tegen die tijd een manier heeft bedacht om naar Mars te reizen. (TE)