
Sporen van het ‘goddelijke deeltje’ ontdekt
Amerikaanse wetenschappers in Chicago beweren een stapje dichter te hebben gezet in het bewijzen van het bestaan van het zogenaamde ‘goddelijke deeltje’, Higgs-boson.
De wetenschappers produceerden in de Tevatron deeltjesversneller in het Fermilab, de Amerikaanse tegenhanger van het Europese CERN, botsingen tussen deeltjes over een periode van een decennium. Hoewel de 6,3 km lange Tevatron sinds 30 september 2011 gesloten is, bestuderen wetenschappers nog steeds de data.
Ze ontdekten dat er mogelijk bewijs is voor het bestaan van het Higgsdeeltje. De sporen zijn echter niet duidelijk genoeg om te concluderen dat Higgs-boson bestaat.
Nog nooit waargenomen
De jacht op het goddelijke deeltje wordt momenteel volop gevoerd in de 27 km lange Large Hadron Collider in het CERN-onderzoekscentrum nabij het Zwitsere Genève. Ook die deeltjesversneller wordt binnenkort tijdelijk gesloten voor een upgrade.
Higgs-boson zorgt ervoor dat deeltjes massa hebben en bepaalt dus wat wij rondom ons zien, maar het deeltje werd nog nooit waargenomen. Het is de drager van het Higgsveld, dat in 1960 door de Britse wetenschapper Peter Higgs werd beschreven als de manier waarop elementaire deeltjes massa verwierven na de creatie van het universum tijdens de Big Bang. (TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier