In de voorbije drie decennia is de opwarming in Spanje sneller verlopen dan in de andere landen van het noordelijk halfrond. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek dat het Spaanse ministerie van Leefmilieu heeft voorgesteld.

Sinds 1975 kent het land een progressieve gemiddelde stijging van 0,5 graden Celsius per decennium. Dat is de helft meer dan de gemiddelden van de andere Europese landen en de rest van het noordelijk halfrond.

Ook het zeeniveau aan de Spaanse kusten stijgt. Aan de Atlantische kant was er in de twintigste eeuw een stijging van 1,4 millimeter per jaar. In de tweede helft van de voorbije eeuw rees het water met 2 millimeter. In die laatste periode nam ook het niveau aan de kusten van de Middellandse Zee met 1,2 millimeter toe.

Afrikanisering

Deskundigen menen dat Spanje een "Afrikanisering" van het klimaat meemaakt. Hierdoor dreigt een derde van het grondgebied woestijn te worden.

Het rapport staat sinds dinsdag te lezen op de website van de Spaanse afdeling van Clivar. Dat onderzoeksnetwerk legt zich toe op het klimaat.

In de voorbije drie decennia is de opwarming in Spanje sneller verlopen dan in de andere landen van het noordelijk halfrond. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek dat het Spaanse ministerie van Leefmilieu heeft voorgesteld. Sinds 1975 kent het land een progressieve gemiddelde stijging van 0,5 graden Celsius per decennium. Dat is de helft meer dan de gemiddelden van de andere Europese landen en de rest van het noordelijk halfrond. Ook het zeeniveau aan de Spaanse kusten stijgt. Aan de Atlantische kant was er in de twintigste eeuw een stijging van 1,4 millimeter per jaar. In de tweede helft van de voorbije eeuw rees het water met 2 millimeter. In die laatste periode nam ook het niveau aan de kusten van de Middellandse Zee met 1,2 millimeter toe. Afrikanisering Deskundigen menen dat Spanje een "Afrikanisering" van het klimaat meemaakt. Hierdoor dreigt een derde van het grondgebied woestijn te worden. Het rapport staat sinds dinsdag te lezen op de website van de Spaanse afdeling van Clivar. Dat onderzoeksnetwerk legt zich toe op het klimaat.