SpaceX plant maandagavond om 22.33 uur (Belgische tijd) vanop Cape Canaveral in Florida de lancering van een Falcon 9-raket met een onbemande Dragon-capsule met NASA-materiaal (waaronder een espressomachine voor de astronauten) naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Het is de zesde van 12 leveringsmissies voor de NASA. 38 uur na de lancering zal de Dragon-capsule in het ruimtestation arriveren.

U kan de lancering van de missie live volgen vanaf 21.30 uur via NASA TV.

De missie omvat ook een tweede poging om een deel van de raket te recupereren. Zoiets is nog nooit eerder gebeurd en zou, indien succesvol, historisch zijn. De eerste rakettrap van de Falcon 9 zal 30 minuten na de lancering op een ponton van 100 op 60 meter groot in de Atlantische Oceaan, 600 km uit de kust van Florida, landen. Normaal branden dergelijke stukken van een raket op in de atmosfeer en zijn ze voorgoed verloren.

In januari ondernam SpaceX bij de lancering van de Dragon-capsule naar het Internationaal Ruimtestation ISS een eerste poging, maar de eerste Falcon-trap crashte bij het neerkomen.

Bezieler Elon Musk van SpaceX blijft niettemin optimistisch. Het recupereren van een rakettrap of in een latere fase zelfs gehele raketten kan een revolutie op de lanceermarkt inluiden, want de kost voor een lancering zou drastisch dalen. SpaceX zal dus blijven pogingen ondernemen met zachte landingen op zee, en daarna op de grond. (TE)

SpaceX plant maandagavond om 22.33 uur (Belgische tijd) vanop Cape Canaveral in Florida de lancering van een Falcon 9-raket met een onbemande Dragon-capsule met NASA-materiaal (waaronder een espressomachine voor de astronauten) naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Het is de zesde van 12 leveringsmissies voor de NASA. 38 uur na de lancering zal de Dragon-capsule in het ruimtestation arriveren. U kan de lancering van de missie live volgen vanaf 21.30 uur via NASA TV.De missie omvat ook een tweede poging om een deel van de raket te recupereren. Zoiets is nog nooit eerder gebeurd en zou, indien succesvol, historisch zijn. De eerste rakettrap van de Falcon 9 zal 30 minuten na de lancering op een ponton van 100 op 60 meter groot in de Atlantische Oceaan, 600 km uit de kust van Florida, landen. Normaal branden dergelijke stukken van een raket op in de atmosfeer en zijn ze voorgoed verloren. In januari ondernam SpaceX bij de lancering van de Dragon-capsule naar het Internationaal Ruimtestation ISS een eerste poging, maar de eerste Falcon-trap crashte bij het neerkomen.Bezieler Elon Musk van SpaceX blijft niettemin optimistisch. Het recupereren van een rakettrap of in een latere fase zelfs gehele raketten kan een revolutie op de lanceermarkt inluiden, want de kost voor een lancering zou drastisch dalen. SpaceX zal dus blijven pogingen ondernemen met zachte landingen op zee, en daarna op de grond. (TE)