De in de Verenigde Staten werkzame Vlaamse psycholoog Johan Bollen heeft, volgens het vakblad New Scientist, aangetoond dat mensen ook in de digitale wereld de neiging hebben emotioneel gelijkgezinden op te zoeken.

Bollen heeft geen angst van hoge aantallen gegevens. Hij volgde meer dan honderdduizend twitteraars gedurende meer dan een half jaar, en analyseerde meer dan 129 miljoen berichten. Hij keek vooral naar het voorkomen van eenvoudige woorden in de berichten die iets konden melden over de emotionele gemoedstoestand van hun verstuurders.

De conclusie was opvallend: gelukkige mensen stuurden vooral mails naar mensen die ook gelukkiger dan gemiddeld waren, en kregen meer mails van als gelukkig te kwalificeren collega-twitteraars. Omgekeerd bleken ook minder gelukkige mensen elkaar aan te trekken.

Dirk Draulans

De in de Verenigde Staten werkzame Vlaamse psycholoog Johan Bollen heeft, volgens het vakblad New Scientist, aangetoond dat mensen ook in de digitale wereld de neiging hebben emotioneel gelijkgezinden op te zoeken. Bollen heeft geen angst van hoge aantallen gegevens. Hij volgde meer dan honderdduizend twitteraars gedurende meer dan een half jaar, en analyseerde meer dan 129 miljoen berichten. Hij keek vooral naar het voorkomen van eenvoudige woorden in de berichten die iets konden melden over de emotionele gemoedstoestand van hun verstuurders. De conclusie was opvallend: gelukkige mensen stuurden vooral mails naar mensen die ook gelukkiger dan gemiddeld waren, en kregen meer mails van als gelukkig te kwalificeren collega-twitteraars. Omgekeerd bleken ook minder gelukkige mensen elkaar aan te trekken. Dirk Draulans