Volgens wetenschappers is deze conclusie een belangrijke doorbraak omdat de meeste andere Alzheimersymptomen verschijnselen zich in een later stadium voordoen, wanner de ziekte al verder gevorderd is.

Een en ander blijkt uit een Brits onderzoek dat is gepubliceerd in het vaktijdschrift Science Translational Medicine. Het gaat om research bij muizen. In hoeverre die ook voor mensen opgaat, is nog onduidelijk.

Later stadium

Bekende symptomen van Alzheimer zijn bijvoorbeeld problemen met het geheugen. Deze symptomen zijn pas te merken als de ziekte in een later stadium verkeert. Delen van de hersenen zijn dan al aangetast, waardoor behandeling lastig is.

Het onderzoek laat zien dat muizen met Alzheimer minder sliepen dan gezonde muizen.

Tekortaan slaap

Professor David Holtzman zegt tegen de Britse zender BBC News dat het nog niet duidelijk is om wat voor slaapproblemen het precies gaat. Het kan gaan om een tekort aan slaap, moeite met het in slaap blijven of iets 'totaal anders'.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat ook overgewicht de kans op Alzheimer vergroot. Dit zou te maken hebben met verharding van de aderen en een te hoge bloeddruk. (Elsevier/Shari Deira/TV)

Volgens wetenschappers is deze conclusie een belangrijke doorbraak omdat de meeste andere Alzheimersymptomen verschijnselen zich in een later stadium voordoen, wanner de ziekte al verder gevorderd is. Een en ander blijkt uit een Brits onderzoek dat is gepubliceerd in het vaktijdschrift Science Translational Medicine. Het gaat om research bij muizen. In hoeverre die ook voor mensen opgaat, is nog onduidelijk. Later stadium Bekende symptomen van Alzheimer zijn bijvoorbeeld problemen met het geheugen. Deze symptomen zijn pas te merken als de ziekte in een later stadium verkeert. Delen van de hersenen zijn dan al aangetast, waardoor behandeling lastig is. Het onderzoek laat zien dat muizen met Alzheimer minder sliepen dan gezonde muizen. Tekortaan slaap Professor David Holtzman zegt tegen de Britse zender BBC News dat het nog niet duidelijk is om wat voor slaapproblemen het precies gaat. Het kan gaan om een tekort aan slaap, moeite met het in slaap blijven of iets 'totaal anders'. Uit eerder onderzoek is gebleken dat ook overgewicht de kans op Alzheimer vergroot. Dit zou te maken hebben met verharding van de aderen en een te hoge bloeddruk. (Elsevier/Shari Deira/TV)