Onze slaap interesseert biologen al langer, omdat het in interactie met bijvoorbeeld het gewicht, bepaalt of we vatbaar zijn voor diabetes of hartziekten. Zo heeft iemand met een groter BMI over het algemeen minder slaap nodig.

Een groep Europese onderzoekers ging nu op zoek naar slaapgenen, en bestudeerde daarvoor 4260 mensen uit zeven landen. Ieder van hen vulde een simpele vragenlijst in over zijn slaapgewoonten en doneerde een DNA-staal. De onderzoekers scanden dit stukje DNA vervolgens op duizenden genetische merkers, in de hoop dat sommige meer aanwezig waren bij mensen die gemiddeld meer slapen.

Zo kwamen ze uit bij de genetische merker ABCC9. Proefpersonen, die twee kopieën van de ene versie van deze merker dragen, slapen - als ze niet gestoord werden in hun slaap - gemiddeld zes procent minder lang dan personen die twee kopieën van de andere versie bezitten. Volgens postdoctor Karla Allebrandt, die de studie leidde, gaat het om een significant verschil van 7,5 uur versus 8 uur.

Allebrandt wijst er verder op dat fruitvliegjes waarvan het corresponderende gen werd uitgeschakeld, significant minder sliepen 's nachts. Het is volgens neurobiologen opmerkelijk dat eenzelfde gen hetzelfde gedrag kan beïnvloeden bij zowel mensen als vliegen.

De studie werd in Duitsland uitgevoerd aan het Centrum voor Chronobiologie aan de Universiteit van München.

Onze slaap interesseert biologen al langer, omdat het in interactie met bijvoorbeeld het gewicht, bepaalt of we vatbaar zijn voor diabetes of hartziekten. Zo heeft iemand met een groter BMI over het algemeen minder slaap nodig. Een groep Europese onderzoekers ging nu op zoek naar slaapgenen, en bestudeerde daarvoor 4260 mensen uit zeven landen. Ieder van hen vulde een simpele vragenlijst in over zijn slaapgewoonten en doneerde een DNA-staal. De onderzoekers scanden dit stukje DNA vervolgens op duizenden genetische merkers, in de hoop dat sommige meer aanwezig waren bij mensen die gemiddeld meer slapen. Zo kwamen ze uit bij de genetische merker ABCC9. Proefpersonen, die twee kopieën van de ene versie van deze merker dragen, slapen - als ze niet gestoord werden in hun slaap - gemiddeld zes procent minder lang dan personen die twee kopieën van de andere versie bezitten. Volgens postdoctor Karla Allebrandt, die de studie leidde, gaat het om een significant verschil van 7,5 uur versus 8 uur. Allebrandt wijst er verder op dat fruitvliegjes waarvan het corresponderende gen werd uitgeschakeld, significant minder sliepen 's nachts. Het is volgens neurobiologen opmerkelijk dat eenzelfde gen hetzelfde gedrag kan beïnvloeden bij zowel mensen als vliegen. De studie werd in Duitsland uitgevoerd aan het Centrum voor Chronobiologie aan de Universiteit van München.