De overblijfselen werden in 2012 opgegraven door een team van de Britse universiteit van Leicester in een parkeergarage nabij een kerk in Leicester waar de Engelse koning zou zijn begraven. Het skelet had een slecht gevormde ruggengraat en hoofdwonden die overeenkomen met bekende details over de dood van Richard in 1485.

De DNA-tests wezen in februari vorig jaar uiteindelijk "zonder enige twijfel" uit dat de overblijfselen afkomstig waren van de laatste koning van het Huis Plantagenet. De tests waren gebaseerd op stalen van een mogelijke nakomeling van de 17e generatie van Richards zus. Archeologen noemden de vondst een van de belangrijkste in jaren, maar een gerenommeerde expert twijfelt nu of het wel echt om koning Richard III gaat.

Ander slachtoffer

Geschiedkundige en Richard III-expert Michael Hicks van de Winchester University stelt zich vragen bij het onderzoek en de techniek van radiometrische datering waarmee de ouderdom van organisch materiaal wordt bepaald, zo schrijft de Britse krant The Independent.

Volgens hem kan het skelet ook toebehoren aan een slachtoffer van een van de veldslagen tijdens de Rozenoorlog. Heel wat andere mensen die gelijkaardige verwondingen hadden, kunnen immers begraven zijn waar de beenderen werden gevonden. Ook geeft radiometrische datering enkel een tijdperk van 80 jaar aan en de DNA-match kan er dan weer op wijzen dat het skelet aan iemand toebehoorde die verwant was met Richards moeder, Cecily Neville.

Een van de kortste regeerperiodes

Richard was 32 jaar oud toen hij stierf tijdens de Slag bij Bosworth in 1485. Hij was koning van Engeland van 1483 tot 1485. Hij werd geboren in het kasteel van Fotheringhay in Northamptonshire, waar Mary Queen of Scots later zou geëxecuteerd worden.

Richard kende een van de kortste regeerperiodes in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk: 26 maanden. Hij was de laatste Engelse koning die stierf op het strijdtoneel. Zijn 2-jarige machtsperiode was het begin van het einde van een dynastieke strijd, beter bekend als de Rozenoorlog. Sommige geschiedkundigen zien dit ook als de laatste gebeurtenis in de Middeleeuwen. Richard werd gedood door de troepen van de toekomstige koning Henry VII, de eerste koning uit de dynastie van de Tudors.

William Shakespeare schreef Richard III de geschiedenis in als een van de meest gedenkwaardige slechteriken uit de Engelse literatuur.

De overblijfselen werden in 2012 opgegraven door een team van de Britse universiteit van Leicester in een parkeergarage nabij een kerk in Leicester waar de Engelse koning zou zijn begraven. Het skelet had een slecht gevormde ruggengraat en hoofdwonden die overeenkomen met bekende details over de dood van Richard in 1485.De DNA-tests wezen in februari vorig jaar uiteindelijk "zonder enige twijfel" uit dat de overblijfselen afkomstig waren van de laatste koning van het Huis Plantagenet. De tests waren gebaseerd op stalen van een mogelijke nakomeling van de 17e generatie van Richards zus. Archeologen noemden de vondst een van de belangrijkste in jaren, maar een gerenommeerde expert twijfelt nu of het wel echt om koning Richard III gaat. Geschiedkundige en Richard III-expert Michael Hicks van de Winchester University stelt zich vragen bij het onderzoek en de techniek van radiometrische datering waarmee de ouderdom van organisch materiaal wordt bepaald, zo schrijft de Britse krant The Independent. Volgens hem kan het skelet ook toebehoren aan een slachtoffer van een van de veldslagen tijdens de Rozenoorlog. Heel wat andere mensen die gelijkaardige verwondingen hadden, kunnen immers begraven zijn waar de beenderen werden gevonden. Ook geeft radiometrische datering enkel een tijdperk van 80 jaar aan en de DNA-match kan er dan weer op wijzen dat het skelet aan iemand toebehoorde die verwant was met Richards moeder, Cecily Neville.Richard was 32 jaar oud toen hij stierf tijdens de Slag bij Bosworth in 1485. Hij was koning van Engeland van 1483 tot 1485. Hij werd geboren in het kasteel van Fotheringhay in Northamptonshire, waar Mary Queen of Scots later zou geëxecuteerd worden. Richard kende een van de kortste regeerperiodes in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk: 26 maanden. Hij was de laatste Engelse koning die stierf op het strijdtoneel. Zijn 2-jarige machtsperiode was het begin van het einde van een dynastieke strijd, beter bekend als de Rozenoorlog. Sommige geschiedkundigen zien dit ook als de laatste gebeurtenis in de Middeleeuwen. Richard werd gedood door de troepen van de toekomstige koning Henry VII, de eerste koning uit de dynastie van de Tudors. William Shakespeare schreef Richard III de geschiedenis in als een van de meest gedenkwaardige slechteriken uit de Engelse literatuur.