‘Seksistische muizenstudies zullen leiden tot medicijnen die enkel voor mannen werken’

© Thinkstock

Wetenschappers die op zoek zijn naar nieuwe pijnstillers, moeten ook vrouwelijke proefdieren inzetten, aldus een pijnonderzoeker die pleit voor meer diversiteit in het lab.

Seksisme bij muisproeven kan leiden tot de ontwikkeling van medicijnen die bij mannen werken, maar niet bij vrouwen, zo waarschuwt professor Jeffrey Mogil van de McGill University in Montreal in Canada in het vakblad Nature.

Het meeste onderzoek wordt uitgevoerd bij mannelijke muizen, maar er is een groot verschil in hoe de beide geslachten op medicijnen reageren, vooral wat betreft pijnstillers.

Mogil pleit daarom voor het gebruik van dierenmodellen met zowel mannen als vrouwen om te verzekeren dat vrouwen niet achtergesteld worden met betrekking tot nieuwe medicijnen. ‘Vrouwen zijn gevoeliger aan, en minder tolerant voor, pijn dan mannen. De meeste chronische pijnpatiënten zijn dan ook vrouwen’, schrijft hij in het blad. ‘We falen in onze opdracht als we enkel studies doen op mannelijke knaagdieren met resultaten die enkel de mannen ten goede komen.’

Mannen en vrouwen ervaren pijn anders

‘Mijn boodschap voor mijn collega-pijnonderzoekers is: begin vandaag al met vrouwelijke muizen en ratten op te nemen in al jullie experimenten. Jullie hebben niets te verliezen, en zowel mannen als vrouwen met pijn hebben er alles bij te winnen.’

Het team van Mogil heeft heel wat verschillen ontdekt in hoe mannen en vrouwen pijn ervaren. Mannelijke en vrouwelijke knaagdieren verwerken pijn via totaal verschillende immuuncellen. Toch bevatte slechts 4,2 procent van de studies die in 2015 in het vakblad Pain werden gepubliceerd, beide sexen.

Volgens de professor staan onderzoekers weigerachtig tegenover het gebruik van knaagdieren van beide sexen omdat ze vrezen dat het de variabiliteit van de onderzoeksresultaten zal verhogen, de kosten zal doen stijgen en dat reviewers zullen vragen om de experimenten over te doen.

De meeste van deze zorgen slaan nergens op, vindt Mogil. ‘De ontdekking van een geslachtsverschil kan de studie net interessanter maken.’ (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content