Volgens het ruimtevaartbureau Roscosmos is het landingsapparaat van de Foton-M4-satelliet zoals gepland naar de Aarde teruggekeerd, maar één mannelijke en vier vrouwelijke gekko's hebben de reis niet overleefd. Russische wetenschappers hadden gehoopt om te weten te komen hoe gewichtloosheid het seksueel gedrag van de hagedissen bepaalt.

Het is nog niet duidelijk hoe de dieren aan hun einde zijn gekomen, maar volgens een bron binnen een betrokken wetenschappelijke commissie zijn de gekko's wellicht omgekomen door bevriezing. Waarschijnlijk viel de apparatuur uit die de temperatuur moest regelen in de doos met de dieren. Een speciale commissie moet nu de oorzaak van de dood van de gekko's achterhalen.

Fruitvliegjes

De twee maanden durende Foton-M4-missie werd op 19 juli gelanceerd om de gevolgen van een gebrek aan zwaartekracht te onderzoeken op gekko's, fruitvliegjes en microben. Een mannelijke gekko werd samen met vier vrouwelijke gekko's in een doos met een webcam geplaatst om te zien hoe de hagedissen met elkaar paren en wat het effect van de gewichtloosheid op hun lichaam en seksueel gedrag is.

De missie met de vrijende gekko's liep niet van een leien dakje. In juli liet Rusland weten dat het alle contact met de satelliet was verloren. De wetenschappers vreesden dat het ventilatiesysteem en de voedselvoorziening het zouden laten afweten en dat de gekko's zouden omkomen van de honger. Enkele dagen later kon het Russische ruimtevaartbureau echter het contact met de satelliet weer herstellen en werd het experiment weer op de rails gezet.

Het experiment met de fruitvliegjes was wel succesvol. De satelliet had ook paddenstoelen en zaden aan boord voor tests met betrekking tot de zwaartekracht en straling.

Volgens het ruimtevaartbureau Roscosmos is het landingsapparaat van de Foton-M4-satelliet zoals gepland naar de Aarde teruggekeerd, maar één mannelijke en vier vrouwelijke gekko's hebben de reis niet overleefd. Russische wetenschappers hadden gehoopt om te weten te komen hoe gewichtloosheid het seksueel gedrag van de hagedissen bepaalt. Het is nog niet duidelijk hoe de dieren aan hun einde zijn gekomen, maar volgens een bron binnen een betrokken wetenschappelijke commissie zijn de gekko's wellicht omgekomen door bevriezing. Waarschijnlijk viel de apparatuur uit die de temperatuur moest regelen in de doos met de dieren. Een speciale commissie moet nu de oorzaak van de dood van de gekko's achterhalen. De twee maanden durende Foton-M4-missie werd op 19 juli gelanceerd om de gevolgen van een gebrek aan zwaartekracht te onderzoeken op gekko's, fruitvliegjes en microben. Een mannelijke gekko werd samen met vier vrouwelijke gekko's in een doos met een webcam geplaatst om te zien hoe de hagedissen met elkaar paren en wat het effect van de gewichtloosheid op hun lichaam en seksueel gedrag is. De missie met de vrijende gekko's liep niet van een leien dakje. In juli liet Rusland weten dat het alle contact met de satelliet was verloren. De wetenschappers vreesden dat het ventilatiesysteem en de voedselvoorziening het zouden laten afweten en dat de gekko's zouden omkomen van de honger. Enkele dagen later kon het Russische ruimtevaartbureau echter het contact met de satelliet weer herstellen en werd het experiment weer op de rails gezet. Het experiment met de fruitvliegjes was wel succesvol. De satelliet had ook paddenstoelen en zaden aan boord voor tests met betrekking tot de zwaartekracht en straling.