's Werelds grootste koraalrif, de Australische Great Barrier Reef, zal volgens wetenschappers pas na twintig jaar volledig hersteld zijn van de schade van het vastgelopen Chinese kolenschip.

De 230 meter lange Shen Neng 1 liet een breuk na van drie kilometer lang en 250 meter breed. De schade is vooral zo groot omdat het schip niet op dezelfde plaats bleef liggen want de getijden duwden het steeds verder op het koraalrif.

Op 3 april liep het Chinese kolenschip vast op de Great Barrier Reef. Pas maandag raakte het schip los nadat bemanningsleden drie dagen lang olie uit de boot hadden gepompt om het schip lichter te maken.

Olie en toxische verf

Een dag na de botsing vloeide er olie uit een lekkende brandstoftank van de Shen Neng 1. Hierdoor vormde er zich een drie kilometer lang olietapijt. Die olie werd verwijderd met chemicaliën waardoor het lek weinig of geen schade toebracht aan het rif.

Wetenschappers vrezen wel dat de toxische verf van het schip de koralen en de planten ernstig heeft aangetast. Onderzoek moet uitwijzen of de verf zware metalen bevat. Een positieve uitslag is dodelijk voor het marineleven op de zandbank waar de boot vastliep. Daarnaast maakt het ook nieuw leven in de omgeving van het koraalrif onmogelijk.

Zware straffen

De Australische federale politie, de Maritime Safety Authority en de Great Barrier Reef Marine Park Authority onderzoeken momenteel waarom het schip zich ver buiten de toegelaten scheepvaartroute bevond.

De regeringsleidster van Queensland, Ann Bligh, liet alvast weten dat ze de straffen zal verhogen voor schepen die vastlopen en daardoor olielekken veroorzaken.

De maximumstraf voor bedrijven zou stijgen van 1,2 miljoen euro naar 6,8 miljoen euro. Voor individuen zullen de boetes oplopen tot 340.000 euro. Op die manier wil de Australische regering het fragiele koraalrif beschermen.

's Werelds grootste koraalrif, de Australische Great Barrier Reef, zal volgens wetenschappers pas na twintig jaar volledig hersteld zijn van de schade van het vastgelopen Chinese kolenschip. De 230 meter lange Shen Neng 1 liet een breuk na van drie kilometer lang en 250 meter breed. De schade is vooral zo groot omdat het schip niet op dezelfde plaats bleef liggen want de getijden duwden het steeds verder op het koraalrif. Op 3 april liep het Chinese kolenschip vast op de Great Barrier Reef. Pas maandag raakte het schip los nadat bemanningsleden drie dagen lang olie uit de boot hadden gepompt om het schip lichter te maken.Olie en toxische verf Een dag na de botsing vloeide er olie uit een lekkende brandstoftank van de Shen Neng 1. Hierdoor vormde er zich een drie kilometer lang olietapijt. Die olie werd verwijderd met chemicaliën waardoor het lek weinig of geen schade toebracht aan het rif. Wetenschappers vrezen wel dat de toxische verf van het schip de koralen en de planten ernstig heeft aangetast. Onderzoek moet uitwijzen of de verf zware metalen bevat. Een positieve uitslag is dodelijk voor het marineleven op de zandbank waar de boot vastliep. Daarnaast maakt het ook nieuw leven in de omgeving van het koraalrif onmogelijk. Zware straffen De Australische federale politie, de Maritime Safety Authority en de Great Barrier Reef Marine Park Authority onderzoeken momenteel waarom het schip zich ver buiten de toegelaten scheepvaartroute bevond. De regeringsleidster van Queensland, Ann Bligh, liet alvast weten dat ze de straffen zal verhogen voor schepen die vastlopen en daardoor olielekken veroorzaken. De maximumstraf voor bedrijven zou stijgen van 1,2 miljoen euro naar 6,8 miljoen euro. Voor individuen zullen de boetes oplopen tot 340.000 euro. Op die manier wil de Australische regering het fragiele koraalrif beschermen.