Dierenarts Bob McKinnon vertelde aan de Sydney Morning Herald dat de schapen 'dronken gedrag' vertoonden na het eten van de giftige en verslavende Australische plant. 'Eerst verliezen de schapen gewicht en beginnen ze te wankelen. Daarna wordt het steeds erger. Ze gedragen zich verward en depressief en weten uiteindelijk niet meer waar hun poten staan.'

Andere symptomen zijn volgens de dierenarts 'starende ogen' en 'trillende spieren'. Uiteindelijk lopen de dieren 'naar een paal en bonken ze er met hun kop tegenaan tot die breekt'. McKinnon vergelijkt het bijeendrijven van de schapen met het 'omgaan met duizend heroïneverslaafden'.

Bosbranden

De plant, die behoort tot de plantenfamilie Swainsona, bevat giftige stoffen die zich ophopen wanneer schapen er gedurende een lange tijd mee in aanraking komen. De stof valt een enzym aan dat betrokken is bij het metabolisme en verstoort uiteindelijk het centrale zenuwstelsel van het dier.

Er bestaat geen behandeling voor de ziekte, aldus McKinnonn, 'behalve het dier er op tijd van af krijgen'. 'Maar als ze er te lang hebben aangezeten, is de schade haast onomkeerbaar.'

De zeldzame plant verspreidde zich snel in de nasleep van bosbranden in de Australische staat New South Wales, die op zich ook al vernieling zaaiden onder schapenboeren in de regio. Alle overblijvende exemplaren worden momenteel vernietigd.

Dierenarts Bob McKinnon vertelde aan de Sydney Morning Herald dat de schapen 'dronken gedrag' vertoonden na het eten van de giftige en verslavende Australische plant. 'Eerst verliezen de schapen gewicht en beginnen ze te wankelen. Daarna wordt het steeds erger. Ze gedragen zich verward en depressief en weten uiteindelijk niet meer waar hun poten staan.'Andere symptomen zijn volgens de dierenarts 'starende ogen' en 'trillende spieren'. Uiteindelijk lopen de dieren 'naar een paal en bonken ze er met hun kop tegenaan tot die breekt'. McKinnon vergelijkt het bijeendrijven van de schapen met het 'omgaan met duizend heroïneverslaafden'.De plant, die behoort tot de plantenfamilie Swainsona, bevat giftige stoffen die zich ophopen wanneer schapen er gedurende een lange tijd mee in aanraking komen. De stof valt een enzym aan dat betrokken is bij het metabolisme en verstoort uiteindelijk het centrale zenuwstelsel van het dier. Er bestaat geen behandeling voor de ziekte, aldus McKinnonn, 'behalve het dier er op tijd van af krijgen'. 'Maar als ze er te lang hebben aangezeten, is de schade haast onomkeerbaar.' De zeldzame plant verspreidde zich snel in de nasleep van bosbranden in de Australische staat New South Wales, die op zich ook al vernieling zaaiden onder schapenboeren in de regio. Alle overblijvende exemplaren worden momenteel vernietigd.