De minister baseert zijn kansberekening op de voorlopige resultaten van een analyse door een Japanse specialist van de dodenkamer in Luxor met gesofisticeerde radars.

Het bestaan van geheime kamers was een hypothese van de Britse archeoloog-Egyptoloog Nicholas Reeves, die nu blijkbaar door de realiteit wordt bevestigd.

De Brit, die verbonden is aan de universiteit van Arizona, vond eerder al indicaties dat achter de in 1922 ontdekte grafkamer van Toetanchamon in de Egyptische Vallei der Koningen nog twee andere tombes kunnen liggen.

De wetenschapper verwijst daarbij naar mogelijke verborgen deuren, die werden dichtgemaakt en bepleisterd en door latere muurschilderingen werden bedekt.

Reeves kwam op het idee nadat hij scans met een hoge resolutie van de muren uit de grafkamer van Toetanchamon had geanalyseerd.

'Grootste archeologische vondst ooit'

Als de theorie klopt, dan zou dit volgens Reeves de grootste archeologische vondst ooit zijn.

Reeves denkt dat de geheime ruimte het stoffelijk overschot herbergt van de legendarische koningin Nefertiti. Het graf van Nedertiti is nooit gevonden. Een bij opgravingen ontdekte buste van haar hoofd bevindt zich al meer dan 100 jaar in Berlijn en is al tien jaar een van de hoofdattracties van het Museumeiland.

De legendarische Egyptische koningin regeerde aan de zijde van farao Achnaton in de 14e eeuw voor Christus. Ze was een icoon van macht en elegantie en werd de 'mooiste vrouw ter wereld' genoemd.

Op 31 maart worden verdere tests uitgevoerd om de exacte grootte van de kamers te bepalen. (Belga/TE)

De minister baseert zijn kansberekening op de voorlopige resultaten van een analyse door een Japanse specialist van de dodenkamer in Luxor met gesofisticeerde radars. Het bestaan van geheime kamers was een hypothese van de Britse archeoloog-Egyptoloog Nicholas Reeves, die nu blijkbaar door de realiteit wordt bevestigd. De Brit, die verbonden is aan de universiteit van Arizona, vond eerder al indicaties dat achter de in 1922 ontdekte grafkamer van Toetanchamon in de Egyptische Vallei der Koningen nog twee andere tombes kunnen liggen. De wetenschapper verwijst daarbij naar mogelijke verborgen deuren, die werden dichtgemaakt en bepleisterd en door latere muurschilderingen werden bedekt. Reeves kwam op het idee nadat hij scans met een hoge resolutie van de muren uit de grafkamer van Toetanchamon had geanalyseerd. Als de theorie klopt, dan zou dit volgens Reeves de grootste archeologische vondst ooit zijn.Reeves denkt dat de geheime ruimte het stoffelijk overschot herbergt van de legendarische koningin Nefertiti. Het graf van Nedertiti is nooit gevonden. Een bij opgravingen ontdekte buste van haar hoofd bevindt zich al meer dan 100 jaar in Berlijn en is al tien jaar een van de hoofdattracties van het Museumeiland. De legendarische Egyptische koningin regeerde aan de zijde van farao Achnaton in de 14e eeuw voor Christus. Ze was een icoon van macht en elegantie en werd de 'mooiste vrouw ter wereld' genoemd.Op 31 maart worden verdere tests uitgevoerd om de exacte grootte van de kamers te bepalen. (Belga/TE)