Het Russische controlecentrum besloot om het Internationaal Ruimtestation (ISS) naar een andere baan om de aarde te verplaatsen. Een stuk ruimteschroot afkomstig van een wetenschappelijke satelliet van de NASA, dreigde te botsen op het ISS en zijn bemanning.

Het risico was klein, maar het onzekere werd voor het zekere genomen en om 12.25 Belgische tijd werden de motoren van het ISS uitgeschakeld. In drie minuten verschoof het ruimtestation naar een baan die 500 meter hoger ligt. Het brokstuk ijlde drie uur later langs het ruimtestation op een afstand van twee kilometer.

Ruimteafval wordt een steeds groter probleem. Er bevinden zich rondom de aarde zo'n 10.000 stukjes afval. De brokstukken vormen een groot gevaar voor onder meer satellieten.

Het Russische controlecentrum besloot om het Internationaal Ruimtestation (ISS) naar een andere baan om de aarde te verplaatsen. Een stuk ruimteschroot afkomstig van een wetenschappelijke satelliet van de NASA, dreigde te botsen op het ISS en zijn bemanning. Het risico was klein, maar het onzekere werd voor het zekere genomen en om 12.25 Belgische tijd werden de motoren van het ISS uitgeschakeld. In drie minuten verschoof het ruimtestation naar een baan die 500 meter hoger ligt. Het brokstuk ijlde drie uur later langs het ruimtestation op een afstand van twee kilometer. Ruimteafval wordt een steeds groter probleem. Er bevinden zich rondom de aarde zo'n 10.000 stukjes afval. De brokstukken vormen een groot gevaar voor onder meer satellieten.