De positie van de begraven koning Richard III en de minderwaardige kwaliteit van zijn graf wijzen er op dat de middeleeuwse grafdelvers ofwel gehaast waren ofwel weinig respect hadden voor de koning, zo stellen Britse archeologen van de universiteit van Leicester in een eerste wetenschappelijk artikel in het vakblad Antiquity sinds de ontdekking van het skelet onder een parking in Leicester.

De 32-jarige koning werd in 1485 gedood tijdens de Slag bij Bosworth, het laatste gevecht in de Rozenoorlogen die eindigden met de troonsbestijging van Henry VII en de Tudor-monarchie.

Geboeid

Het lichaam van de vermoorde koning werd drie dagen na zijn dood begraven in een te klein, ruitvormig graf, waardoor het in een vreemde positie lag. Zijn handen waren nog steeds geboeid.

De bevindingen komen overeen met de beschrijvingen van historicus Polydore Vergil die schreef dat de koning 'zonder eer of plechtstatigheid begraven werd'.

Eerder wees DNA-onderzoek uit dat het in augustus 2012 opgegraven skelet wel degelijk dat van de beruchte Richard III was. De koning krijgt volgend jaar alsnog een respectvolle begrafenis in de kathedraal van Leicester. (TE)

De positie van de begraven koning Richard III en de minderwaardige kwaliteit van zijn graf wijzen er op dat de middeleeuwse grafdelvers ofwel gehaast waren ofwel weinig respect hadden voor de koning, zo stellen Britse archeologen van de universiteit van Leicester in een eerste wetenschappelijk artikel in het vakblad Antiquity sinds de ontdekking van het skelet onder een parking in Leicester. De 32-jarige koning werd in 1485 gedood tijdens de Slag bij Bosworth, het laatste gevecht in de Rozenoorlogen die eindigden met de troonsbestijging van Henry VII en de Tudor-monarchie. GeboeidHet lichaam van de vermoorde koning werd drie dagen na zijn dood begraven in een te klein, ruitvormig graf, waardoor het in een vreemde positie lag. Zijn handen waren nog steeds geboeid. De bevindingen komen overeen met de beschrijvingen van historicus Polydore Vergil die schreef dat de koning 'zonder eer of plechtstatigheid begraven werd'. Eerder wees DNA-onderzoek uit dat het in augustus 2012 opgegraven skelet wel degelijk dat van de beruchte Richard III was. De koning krijgt volgend jaar alsnog een respectvolle begrafenis in de kathedraal van Leicester. (TE)