Raadsel voor NASA: lichtjes op dwergplaneet Ceres

Lichtvlekken op Ceres © NASA

De ruimtesonde Dawn van de NASA heeft op een foto van de dwergplaneet Ceres twee grote lichtvlekken gedetecteerd. Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap heeft voorlopig het raden naar de verklaring.

De foto werd gemaakt op 19 februari vanop een afstand van circa 46.000 kilometer, meldt de NASA. De ruimtesonde Dawn is onderweg naar Ceres en moet op 6 maart in een baan om de dwergplaneet gebracht worden. Op eerdere foto’s was een lichtvlek te zien, maar nu blijkt het om twee aparte lichtreflecties te gaan, in dezelfde krater.

‘Dit is echt een verrassing en voorlopig nog een raadsel voor ons,’ zegt onderzoeker Andreas Nathues van het Duitse Max Planck-instituut in de mededeling van de NASA. ‘De helderste lichtflits is nog te klein om met een camera te verklaren, maar is wel helderder dan gelijk wat op Ceres.’

IJs?

Wellicht gaat het om ijs, wat zou stroken met eerdere waarnemingen van waterdamp komende van het Ceres-oppervlak. Dat de lichtjes niet ver van elkaar liggen, is ook een indicatie dat de verklaring in geologische richting gezocht moet worden.

Chris Russell, hoofdonderzoeker van de Dawn-missie, denkt daarom aan ijsvulkanen, maar we moeten wachten op foto’s met hogere resolutie om meer zekerheid te krijgen. Een andere mogelijkheid zijn zoutplekken.

Ceres heeft een diameter van zo’n 950 kilometer en behoort tot de belangrijkste asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content