Vijf misvattingen over prematuren.

Een vroeggeboorte is een gewone bevalling maar dan gewoon wat vroeger.

Een prematuurtje is zoals een gewone baby maar een maatje kleiner. In de couveuse moet het nog wat groeien en aandikken.

Eens een prematuurtje naar huis mag is alles achter de rug.

Ze starten wel met een verschil maar ze groeien daar wel uit.

Naar aanleiding van de Dag van het Vroeggeboren Kind op 17 november pleiten Kind en Gezin, de Vlaamse Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VVOC) en de Koning Boudewijnstichting voor een actief beleid van langdurige opvolging van te vroeg geboren kinderen.

Jaarlijks bevalt 7 procent van de moeders te vroeg. De impact van een vroeggeboorte op het kind en het gezin reikt vaak veel verder dan de opnameperiode op neonatologie. Veel ouders beseffen pas na de opname of zelfs verschillende maanden later hoe zwaar de periode is geweest en krijgen een terugslag.

Depressies komen dan ook niet zelden voor. De kinderen zelf hebben doorheen de eerste twee levensjaren vaak nog achterstand in te halen en zijn kwetsbaarder voor infecties. Zeker tijdens deze kostbare jaren is de juiste ondersteuning van groot belang.

De voorbije weken kondigde de huidige ontslagnemende regering aan dat er een budget van 2 miljoen euro werd vrijgemaakt voor de opvolging van deze extreem prematuren (minder dan 1,5kg en/of geboren voor 32 weken zwangerschap). De VVOC en de Koning Boudewijnstichting blijven ook pleiten voor een betere opvolging van de gewone prematuren (geboren tussen 32 en 37 weken zwangerschap).

Met een 'Groeiboekje voor ouders van premature kinderen voor' willen Kind en Gezin, de VVOC en de Koning Boudewijnstichting een hulpmiddel bieden aan alle ouders met een kindje geboren tussen 32 en 37 weken zwangerschap. In 7 hoofdstukken en aan de hand van talrijke vragen krijgen de ouders informatie over hun kind.

Het groeiboekje is te downloaden via de website www.kbs-frb.be.

Naar aanleiding van de Dag van het Vroeggeboren Kind op 17 november pleiten Kind en Gezin, de Vlaamse Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VVOC) en de Koning Boudewijnstichting voor een actief beleid van langdurige opvolging van te vroeg geboren kinderen. Jaarlijks bevalt 7 procent van de moeders te vroeg. De impact van een vroeggeboorte op het kind en het gezin reikt vaak veel verder dan de opnameperiode op neonatologie. Veel ouders beseffen pas na de opname of zelfs verschillende maanden later hoe zwaar de periode is geweest en krijgen een terugslag. Depressies komen dan ook niet zelden voor. De kinderen zelf hebben doorheen de eerste twee levensjaren vaak nog achterstand in te halen en zijn kwetsbaarder voor infecties. Zeker tijdens deze kostbare jaren is de juiste ondersteuning van groot belang. De voorbije weken kondigde de huidige ontslagnemende regering aan dat er een budget van 2 miljoen euro werd vrijgemaakt voor de opvolging van deze extreem prematuren (minder dan 1,5kg en/of geboren voor 32 weken zwangerschap). De VVOC en de Koning Boudewijnstichting blijven ook pleiten voor een betere opvolging van de gewone prematuren (geboren tussen 32 en 37 weken zwangerschap).