De ruimtesonde Cassini heeft nauwkeurige temperatuurmetingen verricht op het ijzige oppervlak van Mimas, een maan van de planeet Saturnus. Na afloop verscheen een soort Pac-Man-figuurtje op de warmtekaart.

Dat scherpbegrensde gebied links op de kaart heeft een temperatuur van -181 graden Celsius. De Cassini-onderzoekers weten niet zeker waarom dat gebied warmer is dan de andere gebieden.

Volgens hen is er sprake van een verschil in oppervlakte-eigenschappen. Zo zouden sommige oppervlaktes de warmte beter vasthouden dan andere.

Krater

Op de kaart is ook de krater Herschel te zien. Volgens de onderzoekers zou de krater een belangrijke rol gespeeld hebben in de veranderingen van de verschillende oppervlaktes op de maan Mimas, die een omtrek heeft van 400 kilometer.

Cassini is een samenwerking tussen het Amerikaanse (NASA), Europese (ESA) en het Italiaanse (ASI) ruimteagentschap. De missie loopt nog tot 2017.

De ruimtesonde Cassini heeft nauwkeurige temperatuurmetingen verricht op het ijzige oppervlak van Mimas, een maan van de planeet Saturnus. Na afloop verscheen een soort Pac-Man-figuurtje op de warmtekaart. Dat scherpbegrensde gebied links op de kaart heeft een temperatuur van -181 graden Celsius. De Cassini-onderzoekers weten niet zeker waarom dat gebied warmer is dan de andere gebieden. Volgens hen is er sprake van een verschil in oppervlakte-eigenschappen. Zo zouden sommige oppervlaktes de warmte beter vasthouden dan andere. Krater Op de kaart is ook de krater Herschel te zien. Volgens de onderzoekers zou de krater een belangrijke rol gespeeld hebben in de veranderingen van de verschillende oppervlaktes op de maan Mimas, die een omtrek heeft van 400 kilometer. Cassini is een samenwerking tussen het Amerikaanse (NASA), Europese (ESA) en het Italiaanse (ASI) ruimteagentschap. De missie loopt nog tot 2017.