Oudste geval van kindermishandeling ontdekt

Archeologen hebben in Egypte restanten van een peuter ontdekt die 2000 jaar geleden werd mishandeld.

Het kind, dat in de Dakhleh-oase werd opgegraven, ten zuidwesten van de Egyptische hoofdstad Caïro, vertoonde prominente breuken aan beide armen en eentje aan het sleutelbeen.

‘We hebben nog restanten van kinderen gevonden die bottrauma’s vertoonden’, zegt onderzoekster Sandra Wheeler van de University of Central Florida in een bericht op de wetenschappelijke website LiveScience.com. ‘Dit was echter het enige geval dat echt extreme breukpatronen vertoonde.’

Het team besloot de restanten daarom aan een reeks bijkomende tests te onderwerpen, waaronder een röntgenonderzoek, een weefselonderzoek en een isotopenanalyse – waarmee wordt vastgesteld wanneer het lichaam zich probeert te herstellen. Op die manier kwam nog een reeks breuken aan het licht, onder andere aan de onderarm, de ribben, het bekken en de rug van het kind.

Romeinse invloed

De vondst is opvallend omdat algemeen wordt aangenomen dat kinderen een bijzondere plaats innamen in de Egyptische maatschappij. Volgens de onderzoekers kan dit geval een nieuw licht werpen op de Romeinse invloeden in de Egyptische maatschappij. De oude Romeinen geloofden sterk in lijfstraffen om kinderen te harden.

‘We weten dat de oude Egyptenaren hun kinderen vereerden’, besluit Wheeler. ‘We weten echter niet hoeveel Romeinse ideeën er in de Egyptische maatschappij zijn binnengedrongen. Dit unieke geval van kindermishandeling kan een gevolg zijn van die Romeinse invloed.’ (JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content