Oudste bloed ooit teruggevonden bij Ötzi de IJsmummie

© AFP

Onderzoekers hebben rode bloedcellen teruggevonden bij Ötzi, een 5.300-jarig lichaam dat afstamt uit de Kopertijd.

Dat blijkt uit een publicatie in het blad Journal of the Royal Society Interface.

Italiaanse en Duitse wetenschappers onderzochten dunne schijven van het weefsel rond een pijlwond met een bijzonder krachtige atoommicroscoop.

Bloedcellen hebben gewoonlijk de drang om snel te vergaan. Eerdere scans op zoek naar Ötzi’s bloed draaiden al op niks uit. Twee wandelaars vonden het lichaam van Oetzi met een pijl in de rug in 1991 in de Italiaanse Alpen.

Voor de zoektocht naar het eeuwenoude bloed werkten de onderzoekers van Eurac samen met het Center for Smart Interfaces, dat in de Duitse universiteit van Darmstadt ligt. Het onderzoeksteam vond bij Ötzi weefselstructuren terug die een typische donutvorm aannamen, wat ook het geval is bij rode bloedcellen.

Niet gedood door pijl
Een vroegere studie van Zinks onderzoeksteam toonde in The Lancet ook al aan dat Ötzi’s handwonde hemoglobine bevat, een eiwit dat in het bloed van een mens voorkomt. Een lange tijd werd aangenomen dat het behoud van die bloedcellen niet meer authentiek was, omwille van hun delicate karakter. Om er zeker van te zijn dat het wel degelijk ging om goed bewaarde bloedstructuren, deden ze nog een proef met een laser. Die bevestigde nogmaals de aanwezigheid van hemoglobine en het geassocieerde eiwit fibrine.

Eerder al publiceerden Albert Zink en zijn collega’s van het Italiaanse Eurac Instituut Ötzi’s volledige genoom, Daarmee is zijn waarschijnlijke oogkleur en bloedtype bekend.

“De theorie dat Ötzi stierf dagen nadat hij door een pijl geraakt werd, zoals sommigen beweerden, kan nu worden weerlegd omdat fibrine opvallend aanwezig is in verse wonden en dan verder afzwakt”, legt Albert Zink uit.

De bloedcellen zijn veruit de oudste ooit waargenomen. (SDG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content