Dat het risico op problemen met de kinderen verhoogt met het ouder worden van een moeder, is stilaan breed bekend. Bij vrouwen valt de capaciteit tot voortplanting op een bepaalde leeftijd stil. Bij mannen is dat niet het geval, hoewel er toch aanwijzingen zijn dat ook oudere mannen een verhoogd risico hebben op het doorgeven van problemen aan hun kinderen, zoals autisme en schizofrenie.

Maar een studie, waarover verslag werd uitgebracht in Science, zegt dat ze ook voordelen kunnen doorgeven, in zoverre dat hun kinderen (en zelfs kleinkinderen) meer kans hebben om oud te worden.

Het betreft de capaciteit om tot op latere leeftijd langere telomeren te behouden. Telomeren zijn de kapjes op de uiteinden van de chromosomen, die bij elke celdeling een stukje verliezen. Na verloop van tijd zijn ze zo kort geworden dat ze geen beschermende functie meer hebben, waardoor er van alles kan mislopen in een cel (die zelfs kan gaan woekeren en eventueel kanker veroorzaken).

In de zich extreem snel delende zaadcellen wordt er echter zo hard gewerkt aan die telomeren dat ze steeds langer worden, zodat een oudere vader via zijn zaad langere telomeren aan zijn kinderen kan doorgeven. Een idee dat bevestigd kon worden door middel van een grondige analyse van een gegevensbank van Filipijnse mannen: voor elke tien jaar dat een vader ouder was, kwam er 4 procent bij de lengte van de telomeren van zijn kinderen bij. Die 4 procent is wat je gemiddeld per jaar aan telomeerlengte verliest. Met een oudere vader zou je dus extra levensjaren kunnen krijgen.

(DD)

Dat het risico op problemen met de kinderen verhoogt met het ouder worden van een moeder, is stilaan breed bekend. Bij vrouwen valt de capaciteit tot voortplanting op een bepaalde leeftijd stil. Bij mannen is dat niet het geval, hoewel er toch aanwijzingen zijn dat ook oudere mannen een verhoogd risico hebben op het doorgeven van problemen aan hun kinderen, zoals autisme en schizofrenie. Maar een studie, waarover verslag werd uitgebracht in Science, zegt dat ze ook voordelen kunnen doorgeven, in zoverre dat hun kinderen (en zelfs kleinkinderen) meer kans hebben om oud te worden. Het betreft de capaciteit om tot op latere leeftijd langere telomeren te behouden. Telomeren zijn de kapjes op de uiteinden van de chromosomen, die bij elke celdeling een stukje verliezen. Na verloop van tijd zijn ze zo kort geworden dat ze geen beschermende functie meer hebben, waardoor er van alles kan mislopen in een cel (die zelfs kan gaan woekeren en eventueel kanker veroorzaken). In de zich extreem snel delende zaadcellen wordt er echter zo hard gewerkt aan die telomeren dat ze steeds langer worden, zodat een oudere vader via zijn zaad langere telomeren aan zijn kinderen kan doorgeven. Een idee dat bevestigd kon worden door middel van een grondige analyse van een gegevensbank van Filipijnse mannen: voor elke tien jaar dat een vader ouder was, kwam er 4 procent bij de lengte van de telomeren van zijn kinderen bij. Die 4 procent is wat je gemiddeld per jaar aan telomeerlengte verliest. Met een oudere vader zou je dus extra levensjaren kunnen krijgen. (DD)