In een economische crisis vinden vrouwen minder dominante mannen aantrekkelijker.
Op het gevaar af dat een deel van de lezers – vooral de statistisch minder goed onderlegden onder ons – zich weer zal storen aan een minutieuze analyse van hun doorsnee gedrag, maar het verslag dat Britse psychologen vorige maand op een grote conferentie presenteerden is te mooi om te laten liggen, zeker omdat het relevant is in deze tijden van crisis.
Op basis van een uitgebreide enquête – toegegeven: niet de sterkste wetenschappelijke methode – konden psychologen aantonen dat vrouwen in een economische crisis gemakkelijker gaan voor minder dominante mannen die zichzelf als ‘natuurlijke volgers’ omschrijven dan in andere omstandigheden.
De enquête bevestigde in eerste instantie wat al langer geweten is – zo gaat dat in wetenschappelijk onderzoek. Voor een korte relatie willen vrouwen vooral een aantrekkelijke man. Voor een langere relatie hebben ze liever een dominante man. Voor een huwelijk worden looks en dominantie ondergeschikt aan wat in de studie eufemistisch ‘verdienerspotentieel’ wordt genoemd (laat ons zeggen: de kansen op een hoog salaris).
Een goede uitleg voor het verrassende gegeven dat vrouwen in een crisissfeer voor minder dominante mannen gaan, is er niet. Misschien zijn ze minder geïnteresseerd in een lange relatie. Misschien plooien ze meer op hun eigen kunnen terug – sinds vrouwen economisch steeds onafhankelijker worden van mannen, boet het verdienerspotentieel wat aan belang in.
Alle suggesties voor een betere verklaring zijn welkom. (DD)