Op deze azuurblauwe planeet regent het glas

© NASA

Astronomen hebben een azuurblauwe planeet ontdekt waar het glas regent. Het is bovendien de allereerste exoplaneet waarvan wetenschappers de kleur hebben kunnen vaststellen.

De planeet HD 189733b is een gasreus op een afstand van 63 lichtjaren van de Aarde met een temperatuur van meer dan 1.000 graden Celsius en felle winden van 7.000 km/u, waar het vloeibaar glas regent, zo melden de Amerikaanse Ruimtevaartorganisatie NASA en de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. HD 189733b behoort tot een klasse planeten met de naam ‘hete Jupiters’, die een gelijkaardige omvang hebben als de gasreuzen in ons zonnestelsel maar zich heel dicht bij hun ster bevinden.

Primeur

HD 189733b heeft daarnaast ook voor een primeur gezorgd. Het is de eerste keer dat wetenschappers de ware kleur van een planeet buiten ons zonnestelsel hebben kunnen vaststellen. De opmerkelijke blauwe kleur van HD 189733b komt niet van de reflectie van een oceaan zoals op Aarde, maar wel van een wazige, turbulente atmosfeer vol met silicaatdeeltjes die blauw licht verspreiden.

De astronomen ontdekten de planeet al in 2005 dankzij de ruimtetelescoop Hubble, maar ze stelden nu pas de diepblauwe kleur vast. Het resultaat van hun onderzoek verschijnt in augustus in The Astrophysical Journal Letters. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content