Ons brein op leeftijd, een kwestie van plooien en internet

© Thinkstock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Met het ouder worden verliezen onze huid én ons brein hun elasticiteit.

Iedereen die op leeftijd komt, beseft dat ons lichaam aftakelt als we ouder worden. Zo verliest de huid haar kracht en elasticiteit. Volgens een studie in Proceedings of the National Academy of Sciences gebeurt met ons brein iets vergelijkbaars. De organisatie van de vele plooien in de hersenen verandert gaandeweg, waardoor de druk op de hersenschors ‘verslapt’. Dat is niet gunstig: het effect is extra sterk bij mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer.

De hersenen van mannen en vrouwen doen niet noodzakelijk dezelfde dingen.

De plooien zijn in de loop van de evolutie van zoogdieren almaar belangrijker geworden, want ze verhoogden de hersencapaciteit. Bij mannen zijn ze iets meer uitgesproken dan bij vrouwen. Het is glashelder dat de hersenen van mannen en vrouwen niet noodzakelijk dezelfde dingen doen. Een studie in Nature Neuroscience toont aan dat tijdens een zwangerschap de activiteiten van vrouwelijke hersenen bijgestuurd worden. Dat stoomt de moeder klaar voor een efficiënte interactie met haar ongeboren kind. De aanpassingen zouden tot minstens twee jaar na de geboorte zichtbaar blijven.

In de zwangerschapsstudie werden geen veranderingen in de geheugencapaciteit vastgesteld. In een studie in het vakblad Memory was dat wel het geval. Ze ging na hoe onze hersenen reageren op de beschikbaarheid van het internet als externe bron van informatie. Hoe meer je het internet daarvoor gebruikt, hoe minder je een beroep op je eigen geheugen doet. Liefst 30 procent van de proefpersonen beantwoordde geen enkele vraag met behulp van zijn eigen geheugen. De Memory-studie wijst er fijntjes op dat het internet doorgaans een betrouwbaardere bron is dan ons eigen geheugen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content