De Brits-Franse oliemaatschappij Perenco wil een oliepijpleiding aanleggen in het Amazonewoud in het noorden van Peru. Dat plan vormt een bedreiging voor de geïsoleerde volkstammen die in het gebied wonen.

Perenco maakte het initiatief bekend in een rapport dat met geen woord rept over de geïsoleerde volksstammen die in het gebied wonen. Het bedrijf laat ook na de mogelijke sociale en milieueffecten van de pijpleiding op het leven van de stammen te vermelden.

"Door te verzwijgen dat ze werken op het land van geïsoleerde inheemse volksstammen doen ze precies wat de Britten in Australië hebben gedaan: het onzichtbaar maken van de inheemse bevolking zodat ze zich het land kunnen toe-eigenen", aldus Stephen Corren, directeur van de organisatie Survival International.

Volgens hem kan de inheemse bevolking flink uitgedund worden door contact met de arbeiders van de oliemaatschappij. Daarom oefenen Survival International en andere organisaties druk uit op de Peruviaanse regering om geen toestemming te geven voor de aanleg van de pijpleiding.

Niet goedgekeurd

Het ministerie van Energie keurde het rapport van Perenco niet goed omdat het niet vermeldt dat de pijplijn dwars door een gepland reservaat voor geïsoleerde volksstammen zal lopen.

Daarom moet het bedrijf een 'antropologisch contingentieplan' opstellen dat ervan uitgaat dat er mogelijk geïsoleerde volksstammen in het gebied leven. Volgens het bedrijf dat voorheen in het gebied werkte, is contact met inheemse bevolkingsgroepen "zeer goed mogelijk".

François Perrodo, voorzitter van Perenco, verwacht dat de olieproductie in 2013 zal starten. De 207 kilometer lange pijplijn moet zo'n 300 miljoen ton olie vervoeren naar de kust van Peru. Volgens het rapport neemt de olieleiding aan weerszijden 500 meter bos in beslag.

Hoge functionarissen van Peru hopen dat de pijplijn zal bijdragen aan het hervormen van de economie van het land.

De Brits-Franse oliemaatschappij Perenco wil een oliepijpleiding aanleggen in het Amazonewoud in het noorden van Peru. Dat plan vormt een bedreiging voor de geïsoleerde volkstammen die in het gebied wonen. Perenco maakte het initiatief bekend in een rapport dat met geen woord rept over de geïsoleerde volksstammen die in het gebied wonen. Het bedrijf laat ook na de mogelijke sociale en milieueffecten van de pijpleiding op het leven van de stammen te vermelden. "Door te verzwijgen dat ze werken op het land van geïsoleerde inheemse volksstammen doen ze precies wat de Britten in Australië hebben gedaan: het onzichtbaar maken van de inheemse bevolking zodat ze zich het land kunnen toe-eigenen", aldus Stephen Corren, directeur van de organisatie Survival International. Volgens hem kan de inheemse bevolking flink uitgedund worden door contact met de arbeiders van de oliemaatschappij. Daarom oefenen Survival International en andere organisaties druk uit op de Peruviaanse regering om geen toestemming te geven voor de aanleg van de pijpleiding. Niet goedgekeurd Het ministerie van Energie keurde het rapport van Perenco niet goed omdat het niet vermeldt dat de pijplijn dwars door een gepland reservaat voor geïsoleerde volksstammen zal lopen. Daarom moet het bedrijf een 'antropologisch contingentieplan' opstellen dat ervan uitgaat dat er mogelijk geïsoleerde volksstammen in het gebied leven. Volgens het bedrijf dat voorheen in het gebied werkte, is contact met inheemse bevolkingsgroepen "zeer goed mogelijk". François Perrodo, voorzitter van Perenco, verwacht dat de olieproductie in 2013 zal starten. De 207 kilometer lange pijplijn moet zo'n 300 miljoen ton olie vervoeren naar de kust van Peru. Volgens het rapport neemt de olieleiding aan weerszijden 500 meter bos in beslag. Hoge functionarissen van Peru hopen dat de pijplijn zal bijdragen aan het hervormen van de economie van het land.