Noteren met een pen levert een diepgaander inzicht op dan typen op een laptop. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Princeton University. Onderzoekers splitsten 65 studenten op in twee groepen, waarna de ene helft een laptop en de andere helft een ouderwetse notitieblok kreeg. Vervolgens kregen de studenten vijf TED-talks, presentaties van sprekers over hun expertises, te zien waar ze met hun medium aantekeningen van moesten nemen.

Meer inzicht met de pen

Een halfuur later vroegen de onderzoekers de studenten uit over hun kennis en inzicht van de presentaties. Op het vlak van feitelijke kennis scoorden beide groepen even goed, het grote verschil lag echter bij de inzichtsvragen. Studenten die gebruik hadden gemaakt van pen en papier scoorden beduidend beter dan studenten die met een laptop hadden gewerkt. Een week later herhaalden de onderzoekers de test nog eens, waarbij de deelnemers hun notities nog even mochten inkijken, wat resulteerde in dezelfde conclusies als tijdens het eerste onderzoek.

De reden waarom pennende studenten meer inzicht verkrijgen dan hun typende collega's is eenvoudig: mensen die aantekeningen maken via een laptop, nemen de woorden en zinnen uit de lezingen letterlijk over, mensen met een pen doen dat juist niet. De feitelijke kennis kan dus onthouden worden door de inhoud zowel letterlijk als parafraserend over te nemen, maar om goed inzicht te krijgen is een letterlijke overname van wat iemand zegt nefast.

Manier van aantekeningen maken telt

Pam Mueler, een van de onderzoekers, verklaart dat het gebruik van een laptop niet zal afnemen en dat mensen hoogstwaarschijnlijk niet snel de overstap zullen maken naar een schrijfblok.

Maar het is niet noodzakelijk het instrument waarmee u noteert dat uiteindelijk prevaleert, wel wat u ermee doet. "De boodschap is dat mensen zich bewust moeten zijn van de manier waarop ze notities nemen, zowel als het gaat om het medium als de strategie die ze daarvoor gebruiken", aldus de onderzoeker. (KVW)

Noteren met een pen levert een diepgaander inzicht op dan typen op een laptop. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Princeton University. Onderzoekers splitsten 65 studenten op in twee groepen, waarna de ene helft een laptop en de andere helft een ouderwetse notitieblok kreeg. Vervolgens kregen de studenten vijf TED-talks, presentaties van sprekers over hun expertises, te zien waar ze met hun medium aantekeningen van moesten nemen. Meer inzicht met de penEen halfuur later vroegen de onderzoekers de studenten uit over hun kennis en inzicht van de presentaties. Op het vlak van feitelijke kennis scoorden beide groepen even goed, het grote verschil lag echter bij de inzichtsvragen. Studenten die gebruik hadden gemaakt van pen en papier scoorden beduidend beter dan studenten die met een laptop hadden gewerkt. Een week later herhaalden de onderzoekers de test nog eens, waarbij de deelnemers hun notities nog even mochten inkijken, wat resulteerde in dezelfde conclusies als tijdens het eerste onderzoek. De reden waarom pennende studenten meer inzicht verkrijgen dan hun typende collega's is eenvoudig: mensen die aantekeningen maken via een laptop, nemen de woorden en zinnen uit de lezingen letterlijk over, mensen met een pen doen dat juist niet. De feitelijke kennis kan dus onthouden worden door de inhoud zowel letterlijk als parafraserend over te nemen, maar om goed inzicht te krijgen is een letterlijke overname van wat iemand zegt nefast. Manier van aantekeningen maken telt Pam Mueler, een van de onderzoekers, verklaart dat het gebruik van een laptop niet zal afnemen en dat mensen hoogstwaarschijnlijk niet snel de overstap zullen maken naar een schrijfblok. Maar het is niet noodzakelijk het instrument waarmee u noteert dat uiteindelijk prevaleert, wel wat u ermee doet. "De boodschap is dat mensen zich bewust moeten zijn van de manier waarop ze notities nemen, zowel als het gaat om het medium als de strategie die ze daarvoor gebruiken", aldus de onderzoeker. (KVW)