Nieuwe test detecteert afstoting na niertransplantatie sneller

© iStock

Er is een nieuwe bloedtest ontwikkeld dat snel de afstoting van een nier detecteert na een transplantatie.

Onze nieren volgen de activiteit in onze darmen. Dat melden nierspecialist Björn Meijers (UZ Leuven) en zijn collega’s in Proceedings of the National Academy of Sciences. Als darmbacteriën meer afvalstoffen produceren, verhogen de nieren hun capaciteit om ongewenste stoffen af te voeren: afval uit ons lichaam verwijderen via de urine is een van hun belangrijke functies. Bij mensen met een zwakke nierfunctie raakt het bloed vervuild met afvalstoffen, wat tot problemen met onder meer hart en bloedvaten kan leiden.

Bepaalde niercellen kunnen een verhoogde concentratie van afvalstoffen in de darmen detecteren. Dat doen ze via speciale signaalmoleculen. Als reactie daarop gaan de nieren meer transporteiwitten produceren. Die pompen de schadelijke stoffen van het bloed naar de urine. De nieren en de darmen communiceren dus rechtstreeks.

Andere nieronderzoekers van het UZ Leuven, onder leiding van Maarten Naesens, schrijven in EBioMedicine dat ze een bloedtest ontwikkeld hebben waarmee je na een transplantatie sneller dan nu het geval is kunt detecteren of een nier wordt afgestoten. Ze moeten de test nog uitontwikkelen voor gebruik in ziekenhuizen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content