Nieuwe sensor pikt binnen het uur E. colibesmetting op

E. colibacteriën. © iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

De bacteriën achter voedselvergiftigingen worden almaar sneller opgespoord.

Bacteriën identificeren die een voedselvergiftiging hebben uitgelokt is belangrijk om te vermijden dat er nog besmettingen volgen. Maar tot voor kort duurde het dagen voor er uitsluitsel gegeven kon worden over een besmetting met een gevaarlijke variant van de darmbacterie Escherichia coli.

Dat probleem is nu opgelost: fysicus Patrick Wagner van de KU Leuven heeft met een brede schare collega’s een test ontwikkeld waarmee je de aanwezigheid van ‘E. coli’, zoals de bacterie onder wetenschappers genoemd wordt, in minder dan een uur kunt aantonen. Ze presenteren de snelle test in het vakblad Biosensors and Bioelectronics.

De test is heel selectief: de sensor reageert niet op andere darmbacteriën, zelfs als ze verwant zijn aan E. coli. En hij pikt de kwalijke bacteriën al in lage concentraties op. Hij steunt op twee innovatieve componenten: een polymeer met een afdruk van de gezochte bacterie, zodat het die kan binden, en een meetsysteem om bacteriën op de polymeren te detecteren. En dat steunt dan weer op het feit dat de bacteriën als een soort fleece dekentje op het substraat werken: het temperatuurverschil dat ze veroorzaken kun je detecteren.

Het principe kan ook op andere bacteriën of op cocktails van bacteriën toegepast worden. De concurrentie in de sector is trouwens groot. In Proceedings of the National Academy of Sciences beschrijven wetenschappers een test die nog sneller zou zijn. Daarbij wordt bacteriële ‘elektriciteit’ gemeten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content