Nieuwe ‘Schaal van Richter’ beoordeelt signalen van buitenaards leven

© iStock

We kennen allemaal de Schaal van Richter, maar kent u ook de Schaal van Rio? In deze tijden van fake news en sociale media wint dit classificatiesysteem voor buitenaards leven steeds meer aan belang.

Hoe betrouwbaar is een verslag over buitenaards leven? Is het een zoveelste hoax of moeten we het deze keer echt ernstig nemen? En wat zijn de gevolgen voor het menselijke ras als ET hier ineens voor onze neus zou staan? In deze tijden van fake news, 24-uren nieuws en sociale media aan de ene kant en de toenemende technologische mogelijkheden voor het speuren naar buitenaards leven aan de andere kant vragen we het ons terecht af. Wetenschappers hebben daarom de 16 jaar oude Schaal van Rio nieuw leven ingeblazen. Het gaat om een soort ‘Schaal van Richter’ om de waarheid van de fictie te scheiden.

Rio 2.0 werd ontwikkeld door de onderzoekers van het Centre for Exoplanet Science van de Schotse University of St Andrews en het SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence)-instituut in Mountain View in Californië. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het International Journal of Astrobiology

De 17 jaar oude reeds bestaande Rio-schaal kreeg een upgrade en werd aangepast aan de moderne wereld. Bedoeling is dat nieuwsberichten over geavanceerd buitenaards leven voortaan een score meekrijgen van 0 tot 10 op de Schaal van Rio om het grote publiek te informeren hoe opgewonden ze moeten zijn over de vondst en wat de gevolgen kunnen zijn voor de mens. Het getal geeft aan hoe groot de mogelijkheid is dat het echt om een buitenaards signaal gaat of dat het eerder om een natuurlijk of menselijk fenomeen gaat. 0 betekent dat we rustig kunnen verder gaan met onze dagelijkse bezigheden, terwijl 10 wil zeggen dat we het buitenaards leven als het ware de hand kunnen schudden.

Penaltystip

Mensen die iets mysterieus hebben gezien of meegemaakt, kunnen bovendien zelf met de Rio online calculator hun ontmoeting evalueren. De meeste rapporteringen zullen evenwel uitdraaien op een score 0.

‘Het is absoluut cruciaal dat we duidelijk en voorzichtig communiceren over zoiets belangrijk als de ontdekking van intelligent leven buiten de Aarde,’ zegt hoofdonderzoeker Duncan Forgan aan de BBC. ‘Voor we aan de grote zoektocht naar signalen beginnen, moeten we eerst een strategie hebben om met de ontdekking van buitenaards leven om te gaan, want er zijn risico’s voor de sociale stabiliteit.’

Dankzij nieuwe technologieën zijn we steeds meer in staat om verder te kijken in het universum. Volgens Forgan ligt er nog een immense onontgonnen wereld aan onze voeten. ‘Als de Melkweg een voetbalveld was, dan hebben we nog maar een gebied doorzocht dat niet groter is dan de penaltystip.’

Het SETI-instituut luistert al meer dan 30 jaar via radiotelescoopfaciliteiten in de Verenigde Staten passief naar onnatuurlijke signalen vanuit de ruimte.

Boodschap voor aliens

Sommigen in het instituut willen nu zelfs een stapje verder gaan en niet alleen luisteren naar signalen, maar ook iets actief uitsturen naar enkele nabijgelegen sterren. Als je iemand wakker maakt, bestaat immers de kans dat je een antwoord krijgt. De signalen van de ‘actieve Seti’ oftewel Meti (Messages to Extraterrestrial Intelligence) zullen gericht worden op die delen van het sterrenstelsel waar Aarde-achtige planeten en mogelijk leven voorkomen, gebaseerd op het groeiend aantal exoplaneten buiten ons zonnestelsel dat door ruimtetelescoop Kepler werd geïdentificeerd. Enkele daarvan bevinden zich namelijk in de leefbare zone van hun ster.

Tot dusver heeft ET echter nog geen enkel teken van leven gegeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content