Het betreft een nieuwe soort van de spookdiertjes die een beetje op knuffeldieren gelijken en die de naam Tarsius wallacei meekregen, naar de Britse natuurvorser Alfred Russel Wallace (1823-1913), zo meldt de universiteit van Frankfurt.

De spookdiertjes zijn maar twaalf centimeter groot en behoren tot de kleinste apen van Azië. Ze jagen 's nachts op insecten en leven in het kreupelhout van de Zuidoost-Aziatische regenwouden.

Stefan Merker en collega's kwamen de nieuwe soort op het spoor tijdens veldwerk op het Indonesische eiland Sulawesi waar zich een grote verscheidenheid van spookdiertjes heeft ontwikkeld. De Sulawesische soorten leven in kleine familiegroepen die 's morgens, wanneer zij zich in hun slaapbomen hebben teruggetrokken, via "duetgezangen" met elkaar communiceren.

Dichter tot de mens

Toen Merker twee andere soorten onderzocht, viel hem ten zuidwesten van de stad Palu een ander gezang op. Twee jaar later, bij een groter project, werden vijftien van de dieren gevangen en onderzocht. Genanalyse toonde eenduidig aan dat de gevangen dieren in hoge mate verschilden van de reeds bekende soorten.

De ontdekking heeft des te meer belang omdat de spookdiertjes qua stamboom dichter tot de mens staan dan de lemuren in Madagascar. De voorvaderen van de spookdiertjes hebben zich vermoedelijk zowat 60 miljoen jaar geleden afgescheiden van alle andere nog levende primatengroepen.

Het betreft een nieuwe soort van de spookdiertjes die een beetje op knuffeldieren gelijken en die de naam Tarsius wallacei meekregen, naar de Britse natuurvorser Alfred Russel Wallace (1823-1913), zo meldt de universiteit van Frankfurt. De spookdiertjes zijn maar twaalf centimeter groot en behoren tot de kleinste apen van Azië. Ze jagen 's nachts op insecten en leven in het kreupelhout van de Zuidoost-Aziatische regenwouden. Stefan Merker en collega's kwamen de nieuwe soort op het spoor tijdens veldwerk op het Indonesische eiland Sulawesi waar zich een grote verscheidenheid van spookdiertjes heeft ontwikkeld. De Sulawesische soorten leven in kleine familiegroepen die 's morgens, wanneer zij zich in hun slaapbomen hebben teruggetrokken, via "duetgezangen" met elkaar communiceren. Dichter tot de mens Toen Merker twee andere soorten onderzocht, viel hem ten zuidwesten van de stad Palu een ander gezang op. Twee jaar later, bij een groter project, werden vijftien van de dieren gevangen en onderzocht. Genanalyse toonde eenduidig aan dat de gevangen dieren in hoge mate verschilden van de reeds bekende soorten. De ontdekking heeft des te meer belang omdat de spookdiertjes qua stamboom dichter tot de mens staan dan de lemuren in Madagascar. De voorvaderen van de spookdiertjes hebben zich vermoedelijk zowat 60 miljoen jaar geleden afgescheiden van alle andere nog levende primatengroepen.