Nieuw bewijs dat maan ontstond uit kosmische botsing

De maan: overblijfsel van een planetair accident. © iStock

De theorie dat de maan is ontstaan na een botsing van de aarde met het hemellichaam Theia, ongeveer 4,5 miljard jaar geleden, wint aan kracht na nieuw onderzoek van de maanstenen.

De maanstenen werden verzameld tijdens de Apollo-missies. Dat staat in een studie van Duitse wetenschappers die werd gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Science.

De theorie over het ontstaan van de maan na een botsing wordt al jaren bijna algemeen aanvaard. Het is de eenvoudigste verklaring en ze past in alle computermodellen. Een zwakke plek in de theorie was dat er tot nu toe geen sporen waren gevonden van Theia in de Apollo-maanstenen, terwijl volgens computermodellen de maan voor een groot deel uit Theia-resten zou moeten bestaan.

Verschillen

Een nieuwe chemische analyse van de maanstenen heeft nu toch die bewijzen opgeleverd, zeggen de Duitse wetenschappers. Bij de analyse werden verschillen ontdekt tussen de zuurstofisotopen op aarde en in de maanstenen, wat erop wijst dat er wel degelijk sporen van Theia zijn te vinden in de maanstenen.

“De verschillen zijn klein en moeilijk op te sporen, maar ze zijn er wel degelijk”, zegt hoofdonderzoeker Daniel Herwartz van de universiteit van Göttingen. “Dat betekent twee dingen: dat we nu vrijwel zeker kunnen zijn dat de botsing wel degelijk heeft plaatsgevonden, en dat we ons nu een idee kunnen vormen van de geochemische samenstelling van Theia.”

Even groot als Mars

Volgens Herwartz lijkt het erop dat Theia, dat de omvang zou hebben gehad van Mars, behoort tot de categorie van de chondrieten, een stenige meteoriet die het vaakst voorkomt. De wetenschapper schat dat de maan mogelijk voor de helft uit aards materiaal en voor de helft uit materiaal van Theia bestaat, maar dat moet nog worden bevestigd. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content