Niemand houdt van altruïsten

Hun onzelfzuchtig gedrag zou ons met rode wangen het hoofd moeten doen buigen. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat weldoeners eigenlijk helemaal niet zo geliefd zijn.

Uit een studie van Amerikaanse wetenschappers van de Washington State University blijkt dat daden van altruïsme vaak een bevreemdend effect hebben op anderen. Zij die vrijwillig onaangename taken uitvoeren of zonder reden cadeautjes uitdelen worden scheef bekeken omdat ze “de lat te hoog leggen” voor de anderen. Ze zetten de anderen onder druk om net zo onbaatzuchtig te zijn en bezorgen hen een gewetensprobleem.

Voor het onderzoek werden vrijwilligers in twee groepen onderverdeeld. Ze kregen enkele taken opgelegd, waarbij bepaalde groepsleden zich ofwel onbaatzuchtig ofwel egoïstisch moesten gedragen.

Dat de meeste vrijwilligers achteraf verklaarden dat ze niet graag zouden samenwerken met de egoïstische persoon, was niet echt een verrassing. Maar een meerderheid had eenzelfde mening over het onbaatzuchtige lid van de groep.

“Een vaak gehoord argument was dat die persoon hen in een slecht daglicht stelde”, zegt professor Craig Parks, de psycholoog die de studie leidde. “De weldoeners worden ook aanzien als regelbrekers.”

Het onderzoek (The Desire to Expel Unselfish Members from the Group) werd gepubliceerd in het vakblad ‘Personality and Social Psychology’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content