Het gonst van de ambitieuze geruchten rond de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa. Nadat bekend raakte dat de Nasa plannen heeft voor een ruimtestation aan de achterkant van de maan, meldt de technologiewebsite The Verge dat er ook gedacht wordt aan een maanrover die op zoek moet naar grondstoffen op de maan.

Robotwagentje

Volgens The Verge kan de maanrover al in 2017 gelanceerd worden. Niet toevallig wordt dan ook het nieuwe Space Launch System (SLS) in gebruik genomen. Dat wordt de grootste draagraket die ooit gebouwd is. Die moet in staat zijn om ladingen tot 120 ton te lanceren en kan gebruikt kan worden voor bemande missies naar de maan en Mars.

De robot waarover gesproken wordt is de RESOLVE (Regolith and Environment Science and Oxygen and Lunar Volatiles Extraction). Dat is een wagentje zoals de populaire Marssonde Curiosity. RESOLVE krijgt instrumenten die waterijs en andere bruikbare grondstoffen kunnen vinden. De robot zou ook in het oppervlak boren en de zaak verhitten, zodat hij waterdamp kan opvangen.

Zwaartekracht

Het gebruik van grondstoffen op de maan past in de Nasa-plannen voor bemande missies naar Mars en asteroïden. Een Marsmissie zou 2,5 jaar duren. Dan is het efficiënter en goedkoper om water en ander materiaal te lanceren mee te nemen van de maan, waar de zwaartekracht een zesde is van die van de aarde.

Ook het geplande ruimtestation past in dat plaatje. Dat zou zich bevinden op het zogenaamde L2-punt even voorbij de maan, waar de zwaartekracht van de aarde en de maan zo op elkaar inwerken dat een ruimtetuig er 'geparkeerd' kan worden zonder dat het verder energie moet gebruiken om zijn positie te handhaven.

Mogelijk zouden materieel en grondstoffen de door VS-president Obama bestelde missies naar Mars of een asteroïde daar geassembleerd worden, waarna ze efficiënter gelanceerd kunnen in een lagere zwaartekracht.

Plannen binnenkort officieel?

De plannen zijn nog niet officieel. Volgens eerder berichten wachtte de Nasa tot na de verkiezingen om een aankondiging te doen. Obama's tegenstander Mitt Romney wilde besparen op het Amerikaanse ruimteprogramma. Nu Obama herkozen is, zouden de plannen 'binnenkort' voorgestel worden.

Gepeild door The Verge weigerde de Nasa te bevestigen of ontkennen. "We onderzoeken een aantal bestemmingen op weg naar een uiteindelijk reis naar Mars", zei een woordvoerder, die wel aangaf dat het L2-punt "tot de mogelijkehden behoort die besproken zijn" een "mogelijk opstapje kan zijn op eg naar Mars."

Een bemande landing op de maan zelf zou voorlopig niet op het programma staan. (TV)

Het gonst van de ambitieuze geruchten rond de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa. Nadat bekend raakte dat de Nasa plannen heeft voor een ruimtestation aan de achterkant van de maan, meldt de technologiewebsite The Verge dat er ook gedacht wordt aan een maanrover die op zoek moet naar grondstoffen op de maan. Robotwagentje Volgens The Verge kan de maanrover al in 2017 gelanceerd worden. Niet toevallig wordt dan ook het nieuwe Space Launch System (SLS) in gebruik genomen. Dat wordt de grootste draagraket die ooit gebouwd is. Die moet in staat zijn om ladingen tot 120 ton te lanceren en kan gebruikt kan worden voor bemande missies naar de maan en Mars. De robot waarover gesproken wordt is de RESOLVE (Regolith and Environment Science and Oxygen and Lunar Volatiles Extraction). Dat is een wagentje zoals de populaire Marssonde Curiosity. RESOLVE krijgt instrumenten die waterijs en andere bruikbare grondstoffen kunnen vinden. De robot zou ook in het oppervlak boren en de zaak verhitten, zodat hij waterdamp kan opvangen. Zwaartekracht Het gebruik van grondstoffen op de maan past in de Nasa-plannen voor bemande missies naar Mars en asteroïden. Een Marsmissie zou 2,5 jaar duren. Dan is het efficiënter en goedkoper om water en ander materiaal te lanceren mee te nemen van de maan, waar de zwaartekracht een zesde is van die van de aarde. Ook het geplande ruimtestation past in dat plaatje. Dat zou zich bevinden op het zogenaamde L2-punt even voorbij de maan, waar de zwaartekracht van de aarde en de maan zo op elkaar inwerken dat een ruimtetuig er 'geparkeerd' kan worden zonder dat het verder energie moet gebruiken om zijn positie te handhaven. Mogelijk zouden materieel en grondstoffen de door VS-president Obama bestelde missies naar Mars of een asteroïde daar geassembleerd worden, waarna ze efficiënter gelanceerd kunnen in een lagere zwaartekracht. Plannen binnenkort officieel? De plannen zijn nog niet officieel. Volgens eerder berichten wachtte de Nasa tot na de verkiezingen om een aankondiging te doen. Obama's tegenstander Mitt Romney wilde besparen op het Amerikaanse ruimteprogramma. Nu Obama herkozen is, zouden de plannen 'binnenkort' voorgestel worden. Gepeild door The Verge weigerde de Nasa te bevestigen of ontkennen. "We onderzoeken een aantal bestemmingen op weg naar een uiteindelijk reis naar Mars", zei een woordvoerder, die wel aangaf dat het L2-punt "tot de mogelijkehden behoort die besproken zijn" een "mogelijk opstapje kan zijn op eg naar Mars." Een bemande landing op de maan zelf zou voorlopig niet op het programma staan. (TV)