Op 27 maart wordt Scott Kelly, de helft van een tweeling, naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) gestuurd voor een ongezien NASA-experiment dat zo uit een Hollywood-scenario geplukt lijkt te zijn. Terwijl Scott (51) in de ruimte vertoeft, zal zijn tweelingbroer, de gepensioneerde astronaut Mike, tijdens de missie met de voeten op de grond blijven zodat wetenschappers de broers als proefkonijn kunnen gebruiken om meer te weten te komen over de risico's van langdurige ruimtevaart met het oog op toekomstige ruimtemissies, onder andere naar de planeet Mars.

Het onderzoekspakket omvat tien experimenten, uitverkoren onder meer dan vierhonderd voorstellen van prestigieuze universiteiten, en die vooral genetische aangelegenheden aanpakken.

Astronautentweeling is unieke kans

De beide Kelly's hebben een bijna 100 procent gelijkaardig DNA, wat een unieke kans is om fysieke veranderingen tijdens ruimtereizen te kunnen opmeten. Op de grond zal Mark immers als controlepersoon fungeren. Scott Kelly maakte reeds drie ruimtetrips, Mark Kelly, die getrouwd is met het vroegere Congreslid Gabrielle Giffords die in 2011 bij een moordpoging zwaar gewond raakte, vier.

Bovendien zal Scott samen met zijn Russische collega Mikhail Kornienko een jaar lang in het ISS verblijven. Gewoonlijk duurt een bezoekje aan het station zes maanden. De Russen slaagden er in het verleden al in om zo'n lange periode te overbruggen, maar voor de Amerikanen zal het een record zijn.

Pr-stunt

Critici noemen het tweelingexperiment echter een pr-stunt van de NASA omdat er eigenlijk meerdere tweelingen nodig zijn om daadwerkelijk wetenschappelijke conclusies te kunnen trekken uit het onderzoek.

Donderdag om 20.42 uur Belgische tijd zal de Russische Sojoez-draagraket Scott, Kornienko en een andere Russische kosmonaut Gennadi Padalka naar het ISS slingeren. Padalka heeft al met Frank De Winne in het ISS gewerkt. (Belga/TE)

Op 27 maart wordt Scott Kelly, de helft van een tweeling, naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) gestuurd voor een ongezien NASA-experiment dat zo uit een Hollywood-scenario geplukt lijkt te zijn. Terwijl Scott (51) in de ruimte vertoeft, zal zijn tweelingbroer, de gepensioneerde astronaut Mike, tijdens de missie met de voeten op de grond blijven zodat wetenschappers de broers als proefkonijn kunnen gebruiken om meer te weten te komen over de risico's van langdurige ruimtevaart met het oog op toekomstige ruimtemissies, onder andere naar de planeet Mars. Het onderzoekspakket omvat tien experimenten, uitverkoren onder meer dan vierhonderd voorstellen van prestigieuze universiteiten, en die vooral genetische aangelegenheden aanpakken.De beide Kelly's hebben een bijna 100 procent gelijkaardig DNA, wat een unieke kans is om fysieke veranderingen tijdens ruimtereizen te kunnen opmeten. Op de grond zal Mark immers als controlepersoon fungeren. Scott Kelly maakte reeds drie ruimtetrips, Mark Kelly, die getrouwd is met het vroegere Congreslid Gabrielle Giffords die in 2011 bij een moordpoging zwaar gewond raakte, vier. Bovendien zal Scott samen met zijn Russische collega Mikhail Kornienko een jaar lang in het ISS verblijven. Gewoonlijk duurt een bezoekje aan het station zes maanden. De Russen slaagden er in het verleden al in om zo'n lange periode te overbruggen, maar voor de Amerikanen zal het een record zijn. Critici noemen het tweelingexperiment echter een pr-stunt van de NASA omdat er eigenlijk meerdere tweelingen nodig zijn om daadwerkelijk wetenschappelijke conclusies te kunnen trekken uit het onderzoek. Donderdag om 20.42 uur Belgische tijd zal de Russische Sojoez-draagraket Scott, Kornienko en een andere Russische kosmonaut Gennadi Padalka naar het ISS slingeren. Padalka heeft al met Frank De Winne in het ISS gewerkt. (Belga/TE)