De laatste minuten van de bijna zeven maanden lange vlucht zijn feilloos verlopen, toen de vluchtleiding in het Jet Propulsion Laboratory van de NASA in Pasadena niet meer kon ingrijpen. Om 21.54 uur Belgische tijd stond Insight op Mars. In het vluchtleidingscentrum brak applaus en gejoel los, mensen omarmden elkaar.

Hetzelfde gebeurde toen de InSight vijf minuten later een eerste foto van het Marsoppervlak had doorgestuurd. Nog wat later is de lander in goede gezondheid bevonden. 'We zijn helemaal nominaal op het oppervlak', zei een medewerker van de vluchtleiding.

Gelukwensen kwamen er telefonisch al van vicepresident Mike Pence, luidde het op NASA TV.

Het experiment met twee identieke Cubesats, die de InSight tijdens de reis hadden vergezeld, en info in bijna real-time doorstuurden, was meteen ook een succes. Het opent nieuwe mogelijkheden voor planetaire verkenning. Gelukwensen kwamen er telefonisch al van vicepresident Mike Pence, luidde het op NASA TV. Het is nog niet geweten waar de lander exact staat. Tevens moeten de zonnepanelen nog openklappen. Informatie over het al dan niet wegslagen daarvan zou pas na dinsdag 2 uur binnenlopen, als de sonde Mars Orbiter een nieuw pakket data heeft doorgestuurd.

De laatste minuten van de bijna zeven maanden lange vlucht zijn feilloos verlopen, toen de vluchtleiding in het Jet Propulsion Laboratory van de NASA in Pasadena niet meer kon ingrijpen. Om 21.54 uur Belgische tijd stond Insight op Mars. In het vluchtleidingscentrum brak applaus en gejoel los, mensen omarmden elkaar.Hetzelfde gebeurde toen de InSight vijf minuten later een eerste foto van het Marsoppervlak had doorgestuurd. Nog wat later is de lander in goede gezondheid bevonden. 'We zijn helemaal nominaal op het oppervlak', zei een medewerker van de vluchtleiding.Gelukwensen kwamen er telefonisch al van vicepresident Mike Pence, luidde het op NASA TV.Het experiment met twee identieke Cubesats, die de InSight tijdens de reis hadden vergezeld, en info in bijna real-time doorstuurden, was meteen ook een succes. Het opent nieuwe mogelijkheden voor planetaire verkenning. Gelukwensen kwamen er telefonisch al van vicepresident Mike Pence, luidde het op NASA TV. Het is nog niet geweten waar de lander exact staat. Tevens moeten de zonnepanelen nog openklappen. Informatie over het al dan niet wegslagen daarvan zou pas na dinsdag 2 uur binnenlopen, als de sonde Mars Orbiter een nieuw pakket data heeft doorgestuurd.