De satellieten zijn eigendom van het Amerikaanse National Reconnaissance Office (NRO), schrijft de krant The Washington Post. Ze waren tot op heden zo geheim dat de Nasa en de NRO er zelfs geen foto's van ter beschikking hebben.

Beide satellieten liggen momenteel opgeslagen in de staat New York. Ze hebben spiegels van 2,4 meter, net zoals de beroemde Hubble-telescoop. Die spiegels zijn weliswaar uitgevoerd in lichtere materialen en hun blikveld is honderd keer groter.

"Dit is geweldig nieuws", zei Paul Hertz, directeur astrofysica bij de Nasa aan de Washington Post. "Het is echte hardware, met indrukwekkende capaciteiten."

Geen geld

Wat de Nasa daadwerkelijk kan aanvangen met de spionagesatellieten, is een vraagteken. Ze moeten omgebouwd worden en met gespecialiseerde instrumenten uitgerust voor ze geschikt zijn voor astronomie.

Verder moet men een missie verzinnen voor de satellieten en daarvoor is dan weer een ploeg van wetenschappers en technici nodig. Daar heeft de Nasa evenmin geld voor als voor twee peperdure lanceringen.

Volgens Hertz zou de Nasa de satellieten met de huidige budgetten ten vroegste in 2024 kunnen lanceren. Het ruimteagentschap heeft ondertussen de handen vol met haar eigen James Webb-telescoop. Die opvolger van de ondertussen stokoude Hubble-telescoop zou ten vroegste over zes jaar gelanceerd kunnen worden.

De satellieten zijn eigendom van het Amerikaanse National Reconnaissance Office (NRO), schrijft de krant The Washington Post. Ze waren tot op heden zo geheim dat de Nasa en de NRO er zelfs geen foto's van ter beschikking hebben. Beide satellieten liggen momenteel opgeslagen in de staat New York. Ze hebben spiegels van 2,4 meter, net zoals de beroemde Hubble-telescoop. Die spiegels zijn weliswaar uitgevoerd in lichtere materialen en hun blikveld is honderd keer groter. "Dit is geweldig nieuws", zei Paul Hertz, directeur astrofysica bij de Nasa aan de Washington Post. "Het is echte hardware, met indrukwekkende capaciteiten." Geen geld Wat de Nasa daadwerkelijk kan aanvangen met de spionagesatellieten, is een vraagteken. Ze moeten omgebouwd worden en met gespecialiseerde instrumenten uitgerust voor ze geschikt zijn voor astronomie. Verder moet men een missie verzinnen voor de satellieten en daarvoor is dan weer een ploeg van wetenschappers en technici nodig. Daar heeft de Nasa evenmin geld voor als voor twee peperdure lanceringen. Volgens Hertz zou de Nasa de satellieten met de huidige budgetten ten vroegste in 2024 kunnen lanceren. Het ruimteagentschap heeft ondertussen de handen vol met haar eigen James Webb-telescoop. Die opvolger van de ondertussen stokoude Hubble-telescoop zou ten vroegste over zes jaar gelanceerd kunnen worden.