De zonnestorm vond plaats op 23 juli 2012, meldt het Amerikaans ruimtevaartagentschap. Het ging om de krachtigste storm in 150 jaar, stelt de Nasa. "Als de uitbarsting een week eerder had plaatsgevonden, zou de Aarde zich op de eerste rij hebben bevonden", zegt Daniel Baker van de universiteit van Colorado. De satelliet STEREO-A, die zonnestormen volgt, kon erg precies het verloop van de storm waarnemen. Daardoor konden wetenschappers besluiten dat de storm van 2012 de hevigste was sinds 1859.

De Amerikaanse Nationale Academie voor de Wetenschappen schatte dat een zonnestorm met de kracht van die uit 1859, indien hij de aarde zou raken, de wereldeconomie 2.000 miljard dollar zou kosten en enorme schade veroorzaken. Zonnestormen zouden de elektronische netwerken kunnen verstoren en telecommunicatie, internet, luchttransport of eender welk systeem dat op elektriciteit steunt, kunnen onderbreken. (Belga/TV)

De zonnestorm vond plaats op 23 juli 2012, meldt het Amerikaans ruimtevaartagentschap. Het ging om de krachtigste storm in 150 jaar, stelt de Nasa. "Als de uitbarsting een week eerder had plaatsgevonden, zou de Aarde zich op de eerste rij hebben bevonden", zegt Daniel Baker van de universiteit van Colorado. De satelliet STEREO-A, die zonnestormen volgt, kon erg precies het verloop van de storm waarnemen. Daardoor konden wetenschappers besluiten dat de storm van 2012 de hevigste was sinds 1859.De Amerikaanse Nationale Academie voor de Wetenschappen schatte dat een zonnestorm met de kracht van die uit 1859, indien hij de aarde zou raken, de wereldeconomie 2.000 miljard dollar zou kosten en enorme schade veroorzaken. Zonnestormen zouden de elektronische netwerken kunnen verstoren en telecommunicatie, internet, luchttransport of eender welk systeem dat op elektriciteit steunt, kunnen onderbreken. (Belga/TV)