Het moet geen pretje zijn geweest om als Romein naar het toilet te moeten. Bezoekers gniffelen bij het beeld van latrines met vele zitjes waarin de gebruikers vrolijk naast elkaar hun behoefte moesten doen.

Maar veel verder gaat ons inlevingsvermogen in het toilettengebruik van de Oudheid niet, en waarschijnlijk is dat maar goed ook. Want in een nieuw boek vatten wetenschappers de kennis over historische latrines samen, en dat geeft niet echt een fraai beeld. Hygiëne was toen een totaal ander concept als de dag van vandaag.

De Romeinen hadden inderdaad toiletten (die zich vaak in de keuken bevonden) en zelfs een rioolsysteem, maar dat was uiteraard veel primitiever dan wat wij nu bouwen. De toiletten waren destijds stinkende plaatsen, broeihaarden van dikwijls epidemische ziekteverwekkers, en de aansluiting op de riolering waren gaten waarlangs ratten en slangen de weg naar binnen konden vinden.

Vele Romeinen trokken met een talisman naar het toilet, om zich al bij voorbaat tegen onheil te beschermen. Toiletpapier bestond uiteraard nog niet, de variant van toen was een spons op een stok die door iedereen gebruikt werd.

Maar de mens zou de mens niet zijn geweest als hij zelfs in uitwerpselen en urine geen bron van handel had gezien. Er was in Rome ooit een belasting op het verhandelen van urine! (DD)

Gemma Jansen et al. 2011. Roman toilets. Their archeology and cultural history.

Het moet geen pretje zijn geweest om als Romein naar het toilet te moeten. Bezoekers gniffelen bij het beeld van latrines met vele zitjes waarin de gebruikers vrolijk naast elkaar hun behoefte moesten doen. Maar veel verder gaat ons inlevingsvermogen in het toilettengebruik van de Oudheid niet, en waarschijnlijk is dat maar goed ook. Want in een nieuw boek vatten wetenschappers de kennis over historische latrines samen, en dat geeft niet echt een fraai beeld. Hygiëne was toen een totaal ander concept als de dag van vandaag. De Romeinen hadden inderdaad toiletten (die zich vaak in de keuken bevonden) en zelfs een rioolsysteem, maar dat was uiteraard veel primitiever dan wat wij nu bouwen. De toiletten waren destijds stinkende plaatsen, broeihaarden van dikwijls epidemische ziekteverwekkers, en de aansluiting op de riolering waren gaten waarlangs ratten en slangen de weg naar binnen konden vinden. Vele Romeinen trokken met een talisman naar het toilet, om zich al bij voorbaat tegen onheil te beschermen. Toiletpapier bestond uiteraard nog niet, de variant van toen was een spons op een stok die door iedereen gebruikt werd. Maar de mens zou de mens niet zijn geweest als hij zelfs in uitwerpselen en urine geen bron van handel had gezien. Er was in Rome ooit een belasting op het verhandelen van urine! (DD)