Ze besteedt veel aandacht aan de Red Star Line. Met schepen als de Belgenland II, waarvan een maquette wordt geëxposeerd, werden vele Europeanen van Antwerpen naar Amerika vervoerd. Amerika was toen de gouden poort voor de arme Europese immigranten, die voor de helft uit Ieren bestonden. Ze werden gevolgd door Engelsen, Schotten, Duitsers, Scandinaven, Italianen, Polen en Joden.

Omdat de toevloed van migranten chaotische toestanden veroorzaakte, besloot de overheid om in New York een speciale haven te bouwen: Ellis Island. Vanaf 1892 tot de sluiting in 1954 gingen in de schaduw van het Vrijheidsbeeld 12 miljoen mensen aan wal die versmolten in de melting pot.

Wie dossiers van familieleden die de oversteek waagden, wil opsporen, maakt een redelijke kans. Met de gegevens die bij de aankomst werden geregistreerd, heeft The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation, Inc. een interessant zoekinstrument gecreëerd (www.ellisisland.org). De ingave van een passagiersnaam, een (benaderend) geboortejaar en het geslacht geeft een lijst namen met herkomst, jaar van aankomst en leeftijd bij aankomst. Om het dossier van de passagier te raadplegen moet je inloggen met een paswoord, maar ook deze zoekopdracht is gratis.

Als de familienaam niet voorkomt in het bestand kun je met een reeks alternatieve spellingen eventueel verder aan de slag. Daarnaast bevat de website ook een bestand van de schepen die tussen 1892 en 1924 de haven ven New York zijn binnengelopen met de datum van aankomst, de vertrekhaven en de passagierslijst.

'Amerika, dit is ook onze geschiedenis'
15/10/10 tem 09/05/11 in Tour & Taxis

info: www.expo-europe-usa.be

Ze besteedt veel aandacht aan de Red Star Line. Met schepen als de Belgenland II, waarvan een maquette wordt geëxposeerd, werden vele Europeanen van Antwerpen naar Amerika vervoerd. Amerika was toen de gouden poort voor de arme Europese immigranten, die voor de helft uit Ieren bestonden. Ze werden gevolgd door Engelsen, Schotten, Duitsers, Scandinaven, Italianen, Polen en Joden. Omdat de toevloed van migranten chaotische toestanden veroorzaakte, besloot de overheid om in New York een speciale haven te bouwen: Ellis Island. Vanaf 1892 tot de sluiting in 1954 gingen in de schaduw van het Vrijheidsbeeld 12 miljoen mensen aan wal die versmolten in de melting pot. Wie dossiers van familieleden die de oversteek waagden, wil opsporen, maakt een redelijke kans. Met de gegevens die bij de aankomst werden geregistreerd, heeft The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation, Inc. een interessant zoekinstrument gecreëerd (www.ellisisland.org). De ingave van een passagiersnaam, een (benaderend) geboortejaar en het geslacht geeft een lijst namen met herkomst, jaar van aankomst en leeftijd bij aankomst. Om het dossier van de passagier te raadplegen moet je inloggen met een paswoord, maar ook deze zoekopdracht is gratis. Als de familienaam niet voorkomt in het bestand kun je met een reeks alternatieve spellingen eventueel verder aan de slag. Daarnaast bevat de website ook een bestand van de schepen die tussen 1892 en 1924 de haven ven New York zijn binnengelopen met de datum van aankomst, de vertrekhaven en de passagierslijst.