De mysterieuze onbemande spaceshuttle X-37B van de Amerikaanse luchtmacht is zondag na een vlucht van 718 dagen op Cape Canaveral in Florida geland, zo hebben meerdere gezaghebbende Amerikaanse ruimtevaartwebsites gemeld.

Meteen kwam een einde aan een vierde vlucht van dit type minishuttle dat via twee toestellen al 2.086 gecumuleerde dagen in de ruimte is geweest. De X-37B streek neer op de landingspiste die tussen 1984 en 2011 voor de spaceshuttle van de NASA diende. Het was ook voor eerst dat de landing op Cape Canaveral plaatsvond. Op 20 mei 2015 werd door een Atlas-V draagraket van op Cape Canaveral het onbemande en door Boeing gebouwde tuig in de ruimte gebracht.

De X-37B lijkt op een miniatuurversie van de spaceshuttle van de NASA die ondertussen op stal is gezet. Toch is de X-37B niet bedoeld om mensen te vervoeren.

De vorige vluchten startten in april 2010, maart 2011 en december 2012. De vorige missie duurde 675 dagen, een toenmalig record.

De activiteiten van deze nieuwe missie zijn top secret. Maar toch wist space.com in 2015 te melden dat het onder andere ging om een experimenteel voortstuwingssysteem en studie van materialen in de ruimte.

Die uitleg was voor sommigen niet voldoende. Het mysterieuze karakter van de missie voedt immers de fantasie van velen.

Spionage

Is er misschien sprake van spionage? Hoewel de Verenigde Staten voldoende observatiesatellieten in de ruimte hebben, zou X-37B bepaalde geavanceerde apparatuur aan boord hebben om bepaalde regio's in de gaten te houden zoals het Midden-Oosten en andere gevoelige geopolitieke regio's, menen sommigen. Een vliegtuig kan zich immers sneller van de ene regio naar de andere verplaatsen dan een satelliet.

Andere complottheoretici beweren dan weer dat de X-37B in ware James Bond-stijl satellieten die de Verenigde Staten nerveus maken kan uitschakelen. Maar dat zou niet onopgemerkt voorbij gaan aangezien andere landen en ruimtefreaks gemakkelijk de X-37B kunnen volgen.

Of vertelt de Amerikaanse overheid inderdaad gewoon de waarheid en gaat het enkel en alleen om een experimenteel platform voor het testen van herbruikbare ruimtetechnologie? (TE)

De mysterieuze onbemande spaceshuttle X-37B van de Amerikaanse luchtmacht is zondag na een vlucht van 718 dagen op Cape Canaveral in Florida geland, zo hebben meerdere gezaghebbende Amerikaanse ruimtevaartwebsites gemeld.Meteen kwam een einde aan een vierde vlucht van dit type minishuttle dat via twee toestellen al 2.086 gecumuleerde dagen in de ruimte is geweest. De X-37B streek neer op de landingspiste die tussen 1984 en 2011 voor de spaceshuttle van de NASA diende. Het was ook voor eerst dat de landing op Cape Canaveral plaatsvond. Op 20 mei 2015 werd door een Atlas-V draagraket van op Cape Canaveral het onbemande en door Boeing gebouwde tuig in de ruimte gebracht. De X-37B lijkt op een miniatuurversie van de spaceshuttle van de NASA die ondertussen op stal is gezet. Toch is de X-37B niet bedoeld om mensen te vervoeren.De vorige vluchten startten in april 2010, maart 2011 en december 2012. De vorige missie duurde 675 dagen, een toenmalig record. De activiteiten van deze nieuwe missie zijn top secret. Maar toch wist space.com in 2015 te melden dat het onder andere ging om een experimenteel voortstuwingssysteem en studie van materialen in de ruimte. Die uitleg was voor sommigen niet voldoende. Het mysterieuze karakter van de missie voedt immers de fantasie van velen.SpionageIs er misschien sprake van spionage? Hoewel de Verenigde Staten voldoende observatiesatellieten in de ruimte hebben, zou X-37B bepaalde geavanceerde apparatuur aan boord hebben om bepaalde regio's in de gaten te houden zoals het Midden-Oosten en andere gevoelige geopolitieke regio's, menen sommigen. Een vliegtuig kan zich immers sneller van de ene regio naar de andere verplaatsen dan een satelliet. Andere complottheoretici beweren dan weer dat de X-37B in ware James Bond-stijl satellieten die de Verenigde Staten nerveus maken kan uitschakelen. Maar dat zou niet onopgemerkt voorbij gaan aangezien andere landen en ruimtefreaks gemakkelijk de X-37B kunnen volgen. Of vertelt de Amerikaanse overheid inderdaad gewoon de waarheid en gaat het enkel en alleen om een experimenteel platform voor het testen van herbruikbare ruimtetechnologie? (TE)