Het goedkoopste en meest efficiënte wapen in de strijd tegen malaria zijn tot nog toe de met Deltamethrin behandelde muggennetten. Die worden de laatste jaren vooral ingezet tegen malaria in Afrika. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kunnen de netten malaria-infecties met de helft reduceren.

Maar een nieuwe studie in het Britse magazine 'The Lancet Infectious Diseases' doet twijfels rijzen over de wereldwijde strategie, geleid door Bill Gates, om malaria uit te roeien met behulp van muggennetten.

Immuniteit
Onderzoekers van het Institut de Recherche pour le Developpement in Dakar bestudeerden gedurende meer dan vijf jaar de impact van de invoering van muggennetten in augustus 2008 in een klein dorp. De muggen bleken snel resistent te zijn geworden tegen het chemisch bestrijdingsmiddel waarmee de netten behandeld waren.

Eind 2010 steeg het aantal malaria-infecties echter opnieuw, vooral bij volwassenen en kinderen ouder dan 10 jaar. Men vermoedt dat mensen langzaam hun immuniteit verliezen tegen de malariaparasiet wanneer de muggenpopulatie vermindert en dus kwetsbaarder zijn als de insectenpopulatie zich herstelt.

Andere experts beweren dan weer dat de studie te kleinschalig is om conclusies te trekken over de langetermijneffecten van de netten.

Volgens de VN Wereldgezondheidsorganisatie stierven in 2009 781.000 mensen aan de ziekte. Zo'n 90 procent van de jaarlijkse malariadoden doen zich in Afrika voor. 92 procent daarvan zijn kinderen onder de vijf jaar. (TE)

Het goedkoopste en meest efficiënte wapen in de strijd tegen malaria zijn tot nog toe de met Deltamethrin behandelde muggennetten. Die worden de laatste jaren vooral ingezet tegen malaria in Afrika. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kunnen de netten malaria-infecties met de helft reduceren. Maar een nieuwe studie in het Britse magazine 'The Lancet Infectious Diseases' doet twijfels rijzen over de wereldwijde strategie, geleid door Bill Gates, om malaria uit te roeien met behulp van muggennetten. Immuniteit Onderzoekers van het Institut de Recherche pour le Developpement in Dakar bestudeerden gedurende meer dan vijf jaar de impact van de invoering van muggennetten in augustus 2008 in een klein dorp. De muggen bleken snel resistent te zijn geworden tegen het chemisch bestrijdingsmiddel waarmee de netten behandeld waren. Eind 2010 steeg het aantal malaria-infecties echter opnieuw, vooral bij volwassenen en kinderen ouder dan 10 jaar. Men vermoedt dat mensen langzaam hun immuniteit verliezen tegen de malariaparasiet wanneer de muggenpopulatie vermindert en dus kwetsbaarder zijn als de insectenpopulatie zich herstelt. Andere experts beweren dan weer dat de studie te kleinschalig is om conclusies te trekken over de langetermijneffecten van de netten. Volgens de VN Wereldgezondheidsorganisatie stierven in 2009 781.000 mensen aan de ziekte. Zo'n 90 procent van de jaarlijkse malariadoden doen zich in Afrika voor. 92 procent daarvan zijn kinderen onder de vijf jaar. (TE)