Vulkaanuitbarstingen op Mars hebben er mogelijk voor gezorgd dat er zeer recentelijk nog leven op de Rode Planeet zou zijn geweest, zo heeft de Brown Universty geopperd.

Zowat 210 miljoen jaar geleden waren er uitbarstingen van de Arsia Mons, een vuurberg die bijna twee keer zo hoog is als de Everest en die één van de hoogste bergen van ons zonnestelsel is. In diezelfde tijd was de noordwestelijke flank van de vulkaan bedekt met ijs. De hitte van de vulkaanuitbarstingen moet ervoor hebben gezorgd dat op de flanken van de vulkaan - met ijs bedekte - meren ontstonden.

Studente Kat Scanlon van de Brown University berekende dat dit alles tot honderden kubieke kilometers smeltwater moet hebben veroorzaakt. En wie water zegt, die denkt aan leven. Bovendien is het mogelijk dat er onder gesteente of onder de grond nog wat van dat gletsjerijs bewaard is gebleven. (Belga/TE)

Vulkaanuitbarstingen op Mars hebben er mogelijk voor gezorgd dat er zeer recentelijk nog leven op de Rode Planeet zou zijn geweest, zo heeft de Brown Universty geopperd. Zowat 210 miljoen jaar geleden waren er uitbarstingen van de Arsia Mons, een vuurberg die bijna twee keer zo hoog is als de Everest en die één van de hoogste bergen van ons zonnestelsel is. In diezelfde tijd was de noordwestelijke flank van de vulkaan bedekt met ijs. De hitte van de vulkaanuitbarstingen moet ervoor hebben gezorgd dat op de flanken van de vulkaan - met ijs bedekte - meren ontstonden. Studente Kat Scanlon van de Brown University berekende dat dit alles tot honderden kubieke kilometers smeltwater moet hebben veroorzaakt. En wie water zegt, die denkt aan leven. Bovendien is het mogelijk dat er onder gesteente of onder de grond nog wat van dat gletsjerijs bewaard is gebleven. (Belga/TE)