Normaal gezien is het in de winter -30 tot -40 graden Celsius op de Noordpool, maar momenteel is het er door een zware storm die op weg is naar IJsland 2 tot 4 graden. Als de storm evolueert zoals verwacht, kan het tot 50 graden warmer worden dan normaal, aldus wetenschappers van de Amerikaanse weerdienst NOAA.

Moest dat het geval zijn, wordt het warmer op de Noordpool dan in het zuiden van Californië. De "monsterstorm" die woensdag aan land zou gaan in IJsland, is meerdere honderden kilometers lang. De luchtdruk kan op het hoogtepunt van de storm dalen tot 920 millibar. Hoe lager de luchtdruk, hoe zwaarder de storm.

Ter vergelijking: de orkaan Sandy die in 2012 voor een golf van vernieling zorgde in de Verenigde Staten, had een dieptepunt van 940 millibar. De winterstorm wordt vergezeld van twee grote lagedrukgebieden en brengt enorme hoeveelheden warme lucht uit de tropen naar het Noordpoolgebied, waardoor de temperaturen er stijgen.

Wetenschappers zijn nog niet zeker wat oorzaak is van deze uitzonderlijk weersomstandigheden. Mogelijk speelt het weerfenomeen El Niño in de Stille Oceaan een rol, net als de opwarming van de zeeën en onstabiele straalstromen. (Belga/NSK)

Normaal gezien is het in de winter -30 tot -40 graden Celsius op de Noordpool, maar momenteel is het er door een zware storm die op weg is naar IJsland 2 tot 4 graden. Als de storm evolueert zoals verwacht, kan het tot 50 graden warmer worden dan normaal, aldus wetenschappers van de Amerikaanse weerdienst NOAA.Moest dat het geval zijn, wordt het warmer op de Noordpool dan in het zuiden van Californië. De "monsterstorm" die woensdag aan land zou gaan in IJsland, is meerdere honderden kilometers lang. De luchtdruk kan op het hoogtepunt van de storm dalen tot 920 millibar. Hoe lager de luchtdruk, hoe zwaarder de storm.Ter vergelijking: de orkaan Sandy die in 2012 voor een golf van vernieling zorgde in de Verenigde Staten, had een dieptepunt van 940 millibar. De winterstorm wordt vergezeld van twee grote lagedrukgebieden en brengt enorme hoeveelheden warme lucht uit de tropen naar het Noordpoolgebied, waardoor de temperaturen er stijgen.Wetenschappers zijn nog niet zeker wat oorzaak is van deze uitzonderlijk weersomstandigheden. Mogelijk speelt het weerfenomeen El Niño in de Stille Oceaan een rol, net als de opwarming van de zeeën en onstabiele straalstromen. (Belga/NSK)