De ontdekking van het Higgs-boson in de deeltjesversneller van het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek heeft voor veel opwinding gezorgd. Zeker nu uit de eerste analyses van de gegevens blijkt dat er verrassingen op komst zijn.

Want de waarnemingen leveren niet exact het verwachte plaatje op. Van het Higgs werd verondersteld dat het de andere elementaire deeltjes hun massa zou geven, maar volgens onderzoeker Albert De Roeck, die deel uitmaakt van het team dat de in deze context belangrijkste detector op de versneller runt, is het niet uitgesloten dat het Higgs alleen krachtenoverdragende deeltjes een massa geeft, en niet de materiedeeltjes - zoals trouwens werd aangegeven in de originele artikels waarin het bestaan van het Higgs was voorspeld.

In de New Scientist zegt De Roeck dat er mogelijk meer dan één Higgs-boson bestaat. Het natuurkundige model van de supersymmetrie voorspelt minstens vijf Higgs-deeltjes. (DD)

De ontdekking van het Higgs-boson in de deeltjesversneller van het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek heeft voor veel opwinding gezorgd. Zeker nu uit de eerste analyses van de gegevens blijkt dat er verrassingen op komst zijn. Want de waarnemingen leveren niet exact het verwachte plaatje op. Van het Higgs werd verondersteld dat het de andere elementaire deeltjes hun massa zou geven, maar volgens onderzoeker Albert De Roeck, die deel uitmaakt van het team dat de in deze context belangrijkste detector op de versneller runt, is het niet uitgesloten dat het Higgs alleen krachtenoverdragende deeltjes een massa geeft, en niet de materiedeeltjes - zoals trouwens werd aangegeven in de originele artikels waarin het bestaan van het Higgs was voorspeld. In de New Scientist zegt De Roeck dat er mogelijk meer dan één Higgs-boson bestaat. Het natuurkundige model van de supersymmetrie voorspelt minstens vijf Higgs-deeltjes. (DD)