Moet de schrikkelseconde blijven bestaan?

Klok
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De schrikkelseconde zorgt al jaren voor onenigheid.

Op 1 juli, om 01.59.59 uur wordt het eerst 01.59.60 uur en dan pas 02.00.00 uur.

61 seconden in een minuut? Is dat niet om problemen vragen? Een schrikkelseconde is een seconde die aan de kalenderdatum/tijd toegevoegd wordt om het verschil in lengte tussen de gemiddelde zonnedag en de uurwerkdag (24 uur) te corrigeren. De rotatie van de aarde om haar as loopt immers niet precies gelijkt met de tijdsnotatie van de atoomklok.

Maar de schrikkelseconde zorgt al jaren voor onenigheid. Moet de schrikkelseconde blijven bestaan, of kan die beter worden afgeschaft? Voorstanders zeggen dat zonder de schrikkelseconde de tijd ‘uit de pas gaat lopen’ met de rotatie van de aarde. Tegenstanders zien vooral nadelen in de vorm van storingen in computersystemen. Zij vrezen onder meer de volgende problemen:

1. Internet gaat plat

Bij de laatste schrikkelseconde in 2012 gingen heel wat servers uit de lucht. Flink wat sites waaronder ronkende namen als LinkedIn, Foursquare, Reddit, Yelp en StumbleUpon gingen onderuit en waren even offline als gevolg van serverproblemen. Die serverproblemen ontstonden omdat verschillende versies van softwarepakketten moeite bleken te hebben met het correct verwerken van de extra seconde. De meeste besturingssystemen en softwarepakketten halen de correcte tijd op via ntp-servers (‘network time protocol’), om de tijdsnotatie op die manier helemaal gelijk te laten lopen met die van de atoomklok. Maar bij het ophalen en correct verwerken van de extra seconde liep het in sommige gevallen mis. Google hield zich toen wel goed staande. Google voegt schrikkelseconden gespreid toe volgens een systeem dat beetje bij beetje milliseconden toevoegt.

2. Beurzen

Aangezien computersystemen tijd gebruiken om te controleren of een boodschap die van de ene naar de andere computer wordt gestuurd, ongestoord kan ‘reizen’, kunnen ook betalingen en beurzen in de war lopen. Precies getimede geldtransfers zouden weleens verkeerd kunnen aflopen als ze een seconde achter staan.

3. Vakantie de mist in

Vertrekt u op 1 juli met het vliegtuig op vakantie? Houd dan rekening met vertraging. Bij de vorige invoeging in 2012 van de schrikkelseconde liep het systeem van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas vast, waardoor passagiers niet meer konden inchecken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content