Het Moderna-vaccin is voldoende effectief in de strijd tegen de nieuwe coronavarianten, klinkt het maandag. Voor de Britse variant is er geen 'significante impact op het aantal antilichamen', meldt het bedrijf. Voor de Zuid-Afrikaanse variant blijkt het vaccin wel zes keer minder antilichamen aan te maken. Al benadrukt het bedrijf dat het aantal antilichamen nog steeds boven wat verwacht wordt als noodzakelijk om bescherming te bieden ligt.

'We zijn bemoedigd door deze nieuwe gegevens, die ons vertrouwen versterken dat het Moderna-vaccin bescherming zou moeten bieden tegen de nieuwe varianten', zegt CEO Stéphane Bancel in een persbericht.

Booster

Toch zal Moderna ook een nieuw vaccin tegen de Zuid-Afrikaanse variant ontwikkelen. Dat zou dan als 'booster' moeten dienen tegen de variant. 'We nemen deze beslissing uit voorzorg', klinkt het bij Moderna. 'We weten niet of we dit aangepaste vaccin zullen nodig hebben, hopelijk is dat niet het geval.'

Het bedrijf zal voorts ook de impact onderzoeken van de toediening van een derde dosis van zijn reeds bestaande vaccin.

Om het effect van zijn vaccin te bestuderen, nam Moderna bloedstalen van acht mensen die reeds twee doses kregen en van verscheidene primaten die ook reeds immuun waren. Het bedrijf zal de resultaten nu voorleggen aan de wetenschappelijke gemeenschap. (Belga)

Het Moderna-vaccin is voldoende effectief in de strijd tegen de nieuwe coronavarianten, klinkt het maandag. Voor de Britse variant is er geen 'significante impact op het aantal antilichamen', meldt het bedrijf. Voor de Zuid-Afrikaanse variant blijkt het vaccin wel zes keer minder antilichamen aan te maken. Al benadrukt het bedrijf dat het aantal antilichamen nog steeds boven wat verwacht wordt als noodzakelijk om bescherming te bieden ligt. 'We zijn bemoedigd door deze nieuwe gegevens, die ons vertrouwen versterken dat het Moderna-vaccin bescherming zou moeten bieden tegen de nieuwe varianten', zegt CEO Stéphane Bancel in een persbericht.Toch zal Moderna ook een nieuw vaccin tegen de Zuid-Afrikaanse variant ontwikkelen. Dat zou dan als 'booster' moeten dienen tegen de variant. 'We nemen deze beslissing uit voorzorg', klinkt het bij Moderna. 'We weten niet of we dit aangepaste vaccin zullen nodig hebben, hopelijk is dat niet het geval.' Het bedrijf zal voorts ook de impact onderzoeken van de toediening van een derde dosis van zijn reeds bestaande vaccin. Om het effect van zijn vaccin te bestuderen, nam Moderna bloedstalen van acht mensen die reeds twee doses kregen en van verscheidene primaten die ook reeds immuun waren. Het bedrijf zal de resultaten nu voorleggen aan de wetenschappelijke gemeenschap. (Belga)