Onderzoekers van de Schotse universiteiten van St Andrews, Dundee en Edinburgh analyseerden aan de hand van een computermodel het toekomstige lot van onze planeet. Daaruit blijkt dat naarmate de zon heter en helderder wordt, enkel microben in staat zullen zijn om in dergelijke extreme omstandigheden te overleven, zo meldt de BBC.

De toekomst van de Aarde is afhankelijk van die van de zon en doorheen de tijd zal onze ster steeds helderder worden. Over een miljard jaar zal de hitte van de zon zo intens zijn dat de oceanen zullen beginnen te verdampen. Daardoor zal er steeds meer water in de atmosfeer terechtkomen en omdat waterdamp een broeikasgas is, zal de Aarde tot zo'n 100° Celsius opwarmen. Samen met het verlies aan zuurstof zal dit leiden tot een aanzienlijk verlies van planten en grote dieren.

Extremofielen

Een groep van microben, genaamd extremofielen, zullen de enige overblijvende levensvormen zijn. Deze kleine organismen komen nu al voor in vijandige omgevingen op Aarde. Zij zullen volgens de wetenschappers de enige wezens zijn die de hitte, dorheid en giftige atmosfeer van deze toekomstige Aarde zullen kunnen weerstaan. Ze zullen zich waarschijnlijk verzamelen rond de laatste waterdruppels diep onder de grond. Maar uiteindelijk zullen ook deze wezens verdwijnen en over zo'n 2,8 miljard jaar zal de Aarde van alle leven ontdaan zijn.

Volgens de onderzoekers kan de studie van het ontstaan en verdwijnen van leven op onze planeet inzicht bieden in mogelijk leven ergens anders in het universum. Microben veroorzaken immers subtiele veranderingen in de gassen in de atmosfeer waardoor astronomen mogelijk op een dag hun aanwezigheid op Aarde-achtige planeten zullen kunnen detecteren. (TE)

Onderzoekers van de Schotse universiteiten van St Andrews, Dundee en Edinburgh analyseerden aan de hand van een computermodel het toekomstige lot van onze planeet. Daaruit blijkt dat naarmate de zon heter en helderder wordt, enkel microben in staat zullen zijn om in dergelijke extreme omstandigheden te overleven, zo meldt de BBC. De toekomst van de Aarde is afhankelijk van die van de zon en doorheen de tijd zal onze ster steeds helderder worden. Over een miljard jaar zal de hitte van de zon zo intens zijn dat de oceanen zullen beginnen te verdampen. Daardoor zal er steeds meer water in de atmosfeer terechtkomen en omdat waterdamp een broeikasgas is, zal de Aarde tot zo'n 100° Celsius opwarmen. Samen met het verlies aan zuurstof zal dit leiden tot een aanzienlijk verlies van planten en grote dieren. Extremofielen Een groep van microben, genaamd extremofielen, zullen de enige overblijvende levensvormen zijn. Deze kleine organismen komen nu al voor in vijandige omgevingen op Aarde. Zij zullen volgens de wetenschappers de enige wezens zijn die de hitte, dorheid en giftige atmosfeer van deze toekomstige Aarde zullen kunnen weerstaan. Ze zullen zich waarschijnlijk verzamelen rond de laatste waterdruppels diep onder de grond. Maar uiteindelijk zullen ook deze wezens verdwijnen en over zo'n 2,8 miljard jaar zal de Aarde van alle leven ontdaan zijn. Volgens de onderzoekers kan de studie van het ontstaan en verdwijnen van leven op onze planeet inzicht bieden in mogelijk leven ergens anders in het universum. Microben veroorzaken immers subtiele veranderingen in de gassen in de atmosfeer waardoor astronomen mogelijk op een dag hun aanwezigheid op Aarde-achtige planeten zullen kunnen detecteren. (TE)