'Met een laser kunnen we onze planeet onzichtbaar maken voor aliens'

01/04/16 om 18:05 - Bijgewerkt om 18:03

Volgens twee Amerikaanse astronomen kunnen we in de toekomst onze aanwezigheid in het universum verhullen voor potentieel gevaarlijke aliens door laserstralen de ruimte in te sturen, zo meldt de BBC.

'Met een laser kunnen we onze planeet onzichtbaar maken voor aliens'

© Wikipedia

Een aantal wetenschappers, onder wie kosmoloog Stephen Hawking, waarschuwt al langer tegen het kenbaar maken van onze aanwezigheid voor andere bewoners in het heelal. Ze vrezen namelijk dat als aliens ons komen bezoeken, ze misschien geen vriendelijke bedoelingen hebben of ziektes kunnen introduceren.

Volgens David Kipping en Alex Teachey van de Columbia University in New York kunnen lasers een oplossing bieden. Het team berekende wat er nodig zou moeten zijn om de Aarde onzichtbaar te maken en publiceerde zijn bevindingen in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

De astronomen maken gebruik van de techniek die al gebruikt wordt om te speuren naar verre planeten rond andere sterren. De methode houdt in dat er naar die zonnen gestaard wordt in de hoop een object te spotten dat voorbij komt. Wanneer een dergelijke transit gebeurt, is er een duidelijke vermindering van de lichtintensiteit. De Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler heeft op die manier al meer dan duizend planeten geïdentificeerd. Als er nog meer intelligent leven is in het heelal is het niet ondenkbaar dat zij eveneens het universum afspeueren naar buitenaards leven, zo vermoeden Kipping en Teachey.

'Dode wereld'

Volgens de berekeningen zou een laserstraal van 30 megawatt gedurenden 10 uur, één keer per jaar, voldoende moeten zijn om de karakterestieke lichtvermindering te compenseren wanneer de Aarde voor de zon komt, vanuit het standpunt van een buitenaardse ruimtetelescoop. De wetenschappers geven toe dat een 'onzichtbaarheidsmantel' die alle golflentes binnen het zonlicht verbergt, een spectrum aan lasers van in totaal 250 megawatt vereist.

Een alternatief is mogelijk een laser die de interessante aspecten van de Aarde verbergt, zoals de kenmerken die verraden dat er leven op Aarde is. Dat zijn gassen zoals zuurstof, ozon en methaan. 'Dan zouden aliens onze planeet wel kunnen detecteren dankzij een transit, maar omdat de Aarde als een 'dode wereld' zou verschijnen, zouden ze wellicht al snel hun interesse verliezen', aldus professor Kipping. (TE)

Onze partners