Australische biologen denken dat bepaalde diersoorten verstandiger zijn dan de mens. Dat bericht de Britse krant The Independent. We kunnen hun verstandelijke vermogens alleen niet bevatten met onze zintuigen.

De mens is er lang van uit gegaan dat hij de intelligentste diersoort op aarde is. Volgens geleerden aan de universiteit van Adelaide zijn er echter aanwijzingen dat sommige diersoorten beschikken over cognitieve vaardigheden die superieur zijn aan die van de mens. We zijn gewoon niet in staat om de intelligentie van de dieren te herkennen.

Volgens evolutiebioloog Arthur Saniotis hebben instellingen als de Kerk en de wetenschap ons eeuwenlang voorgehouden dat de mens het verstandigste wezen is in het dierenrijk. Hij haalt ook onder meer de Griekse denker Aristoteles aan die poneerde dat mensen superieur zijn aan dieren, omdat ze zich van de rede bedienen.

Want dieren zijn precies als mensen

De anatomist Maciej Henneberg zegt dat ons onvermogen om de communicatie van dieren te begrijpen niet noodzakelijk betekent dat ze minderwaardig is aan menselijke talen. Volgens Henneberg heeft de menselijke fixatie op technologie en taal ertoe geleid dat we de intelligentie van dieren onvoldoende naar waarde schatten.

Hij vermeldt de complexe systemen van territoriumafbakening van koala's als een vorm van communicatie die de mens simpelweg niet kan bevatten. Daarnaast noemt Henneberg ook gibbons. De apensoort kan wel 20 verschillende geluiden produceren en dat stelt hen in staat om over grote afstanden te communiceren in het oerwoud. Dat gibbons geen huizen kunnen bouwen vindt de wetenschapper gewoon een irrelevant gegeven voor de diersoort. (YD)

Australische biologen denken dat bepaalde diersoorten verstandiger zijn dan de mens. Dat bericht de Britse krant The Independent. We kunnen hun verstandelijke vermogens alleen niet bevatten met onze zintuigen.De mens is er lang van uit gegaan dat hij de intelligentste diersoort op aarde is. Volgens geleerden aan de universiteit van Adelaide zijn er echter aanwijzingen dat sommige diersoorten beschikken over cognitieve vaardigheden die superieur zijn aan die van de mens. We zijn gewoon niet in staat om de intelligentie van de dieren te herkennen.Volgens evolutiebioloog Arthur Saniotis hebben instellingen als de Kerk en de wetenschap ons eeuwenlang voorgehouden dat de mens het verstandigste wezen is in het dierenrijk. Hij haalt ook onder meer de Griekse denker Aristoteles aan die poneerde dat mensen superieur zijn aan dieren, omdat ze zich van de rede bedienen.De anatomist Maciej Henneberg zegt dat ons onvermogen om de communicatie van dieren te begrijpen niet noodzakelijk betekent dat ze minderwaardig is aan menselijke talen. Volgens Henneberg heeft de menselijke fixatie op technologie en taal ertoe geleid dat we de intelligentie van dieren onvoldoende naar waarde schatten.Hij vermeldt de complexe systemen van territoriumafbakening van koala's als een vorm van communicatie die de mens simpelweg niet kan bevatten. Daarnaast noemt Henneberg ook gibbons. De apensoort kan wel 20 verschillende geluiden produceren en dat stelt hen in staat om over grote afstanden te communiceren in het oerwoud. Dat gibbons geen huizen kunnen bouwen vindt de wetenschapper gewoon een irrelevant gegeven voor de diersoort. (YD)